Putyin uralja az orosz választási kampányt

December 7-én megválasztják az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a tagjait. A mandátumokért hat nagy és számos kisebb párt küzd meg egymással. A Dumába bejutásra leginkább az Egységes Oroszországnak, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának és a Liberális Demokrata Pártnak van esélye. A közvélemény-kutatások az Egységes Oroszország győzelmét jósolják.

Forrás: EPA/Reuters/Alexander Natruskin
Putyin

"Egységes Oroszország - Együtt az elnökkel" feliratú transzparenseket látni szerte Oroszországban. Ezzel vannak kiplatákotva a metrók és a házak ajtaja egyaránt. A közvélemény-kutatók által befutónak tartott párt szinte kizárólag az orosz elnökkel kampányol.

Az orosz lakosság jelentős része még mindig a ´90-es évek politikai és gazdasági káoszától fél lélekben - írta a BBC, hozzátéve, hogy épp ezért a többség úgy gondolja, hogy a szigorú szabályozás jelenti a megoldást a jövőben is. Putyin szigorát jelzi például Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz elnökének eltávolítása is, amiért Putyint számos bírálat is érte, mondván, hogy az államvezetők azokat távolítják el, akik valamilyen szempontból veszélyt jelentenek rájuk. A többség azonban szinte feltétel nélkül egyetért az elnök intézkedéseivel - állítja a BBC.

A mostani kampányban - ellentétben a négy évvel ezelőttivel - szinte alig említették a csecsen helyzetet. A hivatalos vélemények szerint a háborúnak vége.

A közvélemény-kutatók szerint Putyin mellett áll a lakosság 70 százaléka. Az orosz gazdaság fejlődik, egyre jobb az ország nemzetközi megítélése is. A többségnek ugyan még most is nehéz az élete, de ők sem az elnököt, hanem a helyi vezetőket hibáztatják ezért. A közvélemény-kutatók ezért az Egységes Oroszország elsöprő győzelmére számítanak. Putyin is azzal érvelt a kampány során, hogy ha kellő többséget szerez pártja, sokkal könnyebben végrehajtják az általuk szükségesnek tartott reformokat. Kétharmados többség esetén ugyanakkor az alkotmányt is módosítani tudják, és kiterjeszthetik az elnök újraválaszthatóságának idejét. Jelenleg csak két egymást követő ciklusban lehet ugyanaz a személy az elnök, de alkotmánymódosítással Putyin hosszú időre uralhatná a Kremlt - írta a BBC.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK