Öngyilkos merénylet egy orosz vonaton - 36 halott

Az orosz Belügyminisztérium szerint öngyilkos merénylő okozta azt a robbantást, amelynek 36 halottja és legalább 114 sérültje van. A robbantást pénteken reggel, egy dél-oroszországi vasúttársaság egyik vonatán hajtották végre. A detonáció következtében a szerelvény második kocsija kisiklott és fölborult.

Forrás: EPA

Legalább harmincöt ember halt meg, 114 pedig megsebesült egy dél-oroszországi vasúton törtánt robbantásos merényletben  - jelentette a CNN. Az MTI 36 halottról és 77 sebesültről tud. A merényletet feltehetően egy öngyilkos merénylő követte el. A BBC jelentése szerint a helyszínen 15-en haltak meg, a többiek kórházba szállítás közben, illetve után hunytak el.

A robbanás a Kiszlovodszkból Minyeralnije Vodiba tartó vonaton történt közép-európai idő szerint háromnegyed hétkor, nem sokkal azután, hogy a szerelvény kifutott Esszentuki állomásról - közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztségviselője. A helyszínen harminc mentőkocsi vesz részt a mentési munkákban, melyeket tűz is nehezít. Az áldozatok egy részét még nem sikerült kihúzni a roncsok közül.

Szakértők szerint a robbantást egy nő hajtotta végre. A merénylő öt kilogrammnyi robbanóanyagból készített pokolgépet viselt a testére erősítve. A detonáció következtében a szerelvény második kocsija kisiklott és fölborult.

A terrorcselekményt a Csecsenfölddel határos Sztavropoli területen hajtották végre két nappal az oroszországi parlamenti választások előtt, amelynek eredménye várhatóan megerősíti a csecsen szakadár törekvésekkel szemben keményvonalas politikát folytató Vlagyimir Putyin elnök támogatottságát. Hasonló terrorcselekményt legutóbb szeptemberben követtek el a térségben, a robbantásnak akkor hét halálos és mintegy kilencven sebesült áldozata volt.

Robbanóanyagokkal megrakott autók

A térségben, pontosabban az ingusföldi Karabulakban közben robbanóanyagokkal megrakott autókra bukkantak - jelentette a CNN. A gépkocsikat szakértők vizsgálják. Az orosz hatóságok feltételezése szerint egy merénylethez kívánták felhasználni, csecsen terroristák. A robbanóanyagokat - nagy erejű házi készítésű robbanószerkezetet, gránátokat, aknavetőlövegeket és lőszereket - az észak-kaukázusi térségben állomásozó gyors reagálású erők fedezték fel egy ház udvarán. Egy 34 éves férfit és egy 20, illetve egy 16 esztendős nőt őrizetbe vettek - jelentette az MTI.

Előző
  • 1
  • 2
Következő