Öngyilkos merénylet egy orosz vonaton - 36 halott

Március 26. - Szakadár fegyveresek felrobbantották a Csecsenföldön állomásozó 42. orosz hadosztály egy harckocsiját. 4 orosz katona meghalt.

Április 3.- Csecsenföld fővárosa, Groznij egyik kerületében felrobbantottak egy autóbuszt, amely a hankalai katonai bázison dolgozó építőmunkásokat szállította. 8 ember életét vesztette, sokan megsebesültek.

Május 12.- A csecsenföldi Nadtyerecsnij körzet központjában, Znamenszkoje településen egy robbanószerrel megrakott KAMAZ teherautó nekihajtott a helyi adminisztráció irodáit, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a rendőrség parancsnokságát magában foglaló épületegyüttesnek. A robbanás a hivatali épületek mellett lerombolt tíz, az objektum területén lévő lakóházat is. Az akció, amelyért Sámil Bászájev csecsen hadúr vállalta a felelősséget, 59 halálos áldozattal járt, a sebesültek száma elérte a 300-at.

Május 14. - Öngyilkos merényletet hajtott végre két terroristanő Csecsenföldön, a Gudermesz melletti Iliszhan-jürt településen: a testükre erősített bombát egy 15 ezres tömegben robbantották fel. 18-an meghaltak, 145-en megsebesültek.

Május 30. - Groznijban pokolgép robbant egy autóbusz alatt. Három ember meghalt, nyolc megsebesült.

Június 5. - Az észak-oszétiai Mozdokban egy öngyilkos terroristanő felrobbantott egy katonai autóbuszt, melyen jórészt orosz repülőtisztek és technikusok utaztak. A merényletnek 16 halottja és 12 súlyos sebesültje volt.

Június 20. - Teherautóba rejtett pokolgép robbant Groznij központjában, egy kormányzati épületegyüttes közelében. A merényletnek 2 halálos és 25 sebesült áldozata volt.

Július 5. - Két öngyilkos merénylőnő Moszkvában, a tusinói repülőtéren, az ott zajló rockfesztivál bejáratánál hozta működésbe a testére erősített pokolgépet. 16 ember meghalt, 60 kórházi ápolásra szorult.

Július 17. - A dagesztáni Haszav-jürtben a helyi rendőrség előtt robbantottak fel egy motorkerékpárra erősített pokolgépet, melynek következtében 4 ember meghalt, 18 megsebesült.

Augusztus 1. - Az észak-oszétiai Mozdokban egy öngyilkos csecsen merénylő robbanóanyaggal megrakott teherautót vezetett egy katonai kórháznak. A detonációnak, mely földig rombolta az épületet, 50 halottja és 82 sebesültje volt.

Augusztus 25. - A dél-oroszországi Krasznodarban, a város különböző részein lévő tömegközlekedési megállóban szinte egy időben három robbanószerkezet lépett működésbe: 3 ember meghalt, 20 megsebesült.

Augusztus 27. - Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztáni Köztársaság fővárosában, Mahacskalában az autója tetejére helyezett mágneses aknával megölték Mohamed-Szaleh Guszajevet, a külkapcsolatokért, valamint a nemzetiségi és a tájékoztatási ügyekért felelős minisztert.

Szeptember 3. - Két pokolgép robbant a Csecsenfölddel határos sztavropoli területen, Podkumok és Minyeralnije Vodi között a helyiérdekű villamosvasút vonalán. Öt ember meghalt, 34-et kórházba kellett szállítani.

Szeptember 15. - Öngyilkos merénylők robbantottak az Oroszországhoz tartozó Ingusföldön az orosz titkosszolgálat helyi igazgatósága ellen. A támadásban - a merénylőkkel együtt - öten meghaltak, 40-en megsebesültek.

November 6. - Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az oroszországi Ufa városában. A detonáció két embert megölt, öt másikat pedig megsebesített.

November 14. - Oroszország déli részén, az ingusföldi Troickaja faluban az orosz belügyi elitalakulat (OMON) öt tagja vesztette életét, tíz pedig megsebesült, amikor ellenőrzés közben pokolgép robbant egy magánházban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő