Tüntetnek a becsapott görög prostituáltak

A görög prostituáltak egyesülete tüntetéseket helyezett kilátásba, mivel ígérete ellenére a kormány úgy döntött, hogy mégsem enyhít a prostitúciót szigorúan szabályozó 1999-es törvényen. Az egyesület pénteken jelentette be elhatározását, az első demonstrációt már hétfőn megtartják az athéni parlament előtt.

Görögországban a prostitúció törvényes foglalkozás, az athéni kormány azonban a tevékenységet a négy évvel ezelőtt elfogadott törvényben szigorú keretek közé szorította. A kormányzat a prostituáltakat tömörítő szervezetek nyomására idén nyáron ígéretet tett a szigorú rendszabályok enyhítésére.

Kosztasz Szimitisz miniszterelnök kormánya azonban 14 női szervezettel történt konzultációk után úgy döntött, hogy visszalép a jogszabály-változtatástól. "A hatóságok becsaptak bennünket, mi azonban a végsőkig elmegyünk jogaink védelmében" - közölte pénteken Dimitra Kanellopulu, a legősibb női foglalkozást űzők görög egyesületének elnöke. Szerinte 250 nyilvánosházat kell majd bezárni a görög fővárosban, miután Athén főpolgármestere bejelentette, hogy a jövőben szigorúan érvényt szereznek a gyakorlatban eddig nem alkalmazott prostitúciós törvény előírásainak.

Az 1999-es törvény előírja például, hogy a piroslámpás házak nem állhatnak templomok, iskolák és jótékonysági intézmények 200 méteres körzetén belül.