A 11 időzónát felölelő Oroszország távol-keleti régióiban moszkvai idő szerint szombat este tizenegykor (helyi idő szerint vasárnap reggel nyolckor) megkezdődtek az alsóházi választások. Megfigyelők Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak - más, kisebb Kreml-barát pártokkal együtt - mintegy 250 helyet jósoltak a 450 tagú dumában, míg a kommunistáknak legfeljebb ennek felét.

Szombat este megkeződtek az oroszországi választások. A voksolás fontos kérdése, hogy Putyin nem nyeri-e túl magát. Ha ugyanis a Vlagyimir Putyin elnök nevével összeforrt Egységes Oroszország lehengerlő győzelmet arat, és a kommunisták nagyon lemaradnak, akkor a Kreml úgy érezheti, hogy négy évre legitimálták tevékenységét és mintegy szabad kezet kapott - vélekedett az angol nyelvű The Moscow Times. A szondázók az Egységes Oroszországnak - más, kisebb Kreml-barát pártokkal együtt - mintegy 250 helyet jósoltak a 450 tagú dumában, míg a kommunistáknak legfeljebb ennek felét. (Az alsóházi mandátumok felének sorsa pártlistákon, másik felének sorsa egyéni választókerületekben dől el.)

A másik tét az, hogy a két liberális párt bejut-e a dumába a listás szavazáson. Ez a Jobboldali Erők Szövetségénél valószínűbbnek látszott, a szociálliberális Jablokónál kevésbé. Nélkülük a politikai centrum a nemzeti-populista irányba tolódna el. Sőt, ha egyikük sem érné el az ötszázalékos küszöböt, akkor a duma még kevésbé tölthetné be a végrehajtó hatalmat ellenőrző szerepét.

Az Egységes Oroszország pozícióját szilárdította, hogy Putyin elnöksége gazdasági növekedést és stabilitást hozott. A túlnyerés esélyét azonban Mihail Hodorkovszkij olajmágnás októberi letartóztatása és az államot károsító csalásokért való vád alá helyezése teremtette meg. Az 1990-es évek vadprivatizációiban meggazdagodott Hodorkovszij ugyanis (más "oligarchákkal" együtt) ellenszenves a lakosság szegény többségének. Ezért megleckéztetése tovább növelte Putyin és az Egységes Oroszország tekintélyét s egyben kifogta a szelet a vadprivatizációk eddigi főbírálója, a kommunista párt vitorlájából.

Minél nagyobb lesz a Kreml parlamenti többsége, annál könnyebben valósíthatja meg Putyin azokat a reformokat, amelyek biztosíthatják a gyors növekedésnek a szegénység enyhítését segítő  tartósítását. A hatalompárti többség mértékétől és a néphangulatnak a voksolásból leszűrhető változásaitól függ, hogy Putyin átalakítja-e a kormányt a márciusi elnökválasztás előtt (amelynek egyébként biztos favoritja). Moszkvában elterjedt híresztelések szerint megválhat Mihail Kaszjanov miniszterelnöktől.

Mindamellett az igazi harc a kormánypárti táboron belül dúl: a kremlbeli klánok - a biztonsági szervekhez, illetve a vállalati szférához kötődő csoportok - vetélkedése tükröződik majd az új dumában is - jegyezte meg a The Economist. - A szilovikok (vagyis a biztonsági szervekhez kötődők) három kis pártot is maguk mögött tudhatnak, s közülük az egyik, a Haza tömb áthághatja az ötszázalékos küszöböt.

A választás után következnek az átülések, a politikai egyezkedés. Bár a kremlbeli erőviszonyok általános vélekedés szerint a szilovikok javára és a vállalatokhoz kötődők rovására tolódtak el Alekszandr Volosinnak, az elnöki adminisztráció vezetőjének (Hodorkovszkij börtönbe zárását követő) lemondásával, a különböző pártlistákon induló menedzserek, akik a mandátumok egyötödére számíthatnak, esetleg saját lobbit alakítanak a dumában.