Zimbabwe kilépett a brit Nemzetközösségből

Kilépett Zimbabwe a brit Nemzetközösségből, miután annak csúcstalálkozóján a résztvevő állam- és kormányfők fenntartották az ország tagságának tavaly elhatározott felfüggesztését. Előtte a többi tagállam már felfüggesztette az afrikai ország tagságát a demokratikus értékrend megsértése miatt.

Robert Mugabe, a felfüggesztéshez vezető politikáért felelőssé tett elnök azt követően jelentette be döntését, hogy az abujai csúcsértekezlet eredményéről vasárnap tájékoztatta őt Olesegun Obasanjo nigériai, Thabo Mbeki dél-afrikai államfő és Percival Patterson jamaicai miniszterelnök. Mugabe elfogadhatatlannak nevezte a csúcs döntését, amelyet néhány afrikai állam brit nyomásra születettnek tartott és sokáig vitatott.

A dél-afrikai ország tagságát azért függesztették fel, mert Mugabe minden valószínűség szerint meghamisította a legutóbbi választások eredményét és elnyomta az ellenzéket. A - Zimbabwéval együtt - 54 tagországot számláló Nemzetközösség szóvivője Abujában kijelentette: a szankciók meghosszabbítását az indokolta, hogy Harare továbbra is megsérti a közösség által vallott demokratikus értékeket.

Egy nemzetközösségi szóvivő hétfő hajnalban csalódást keltőnek nevezte Zimbabwe kilépését. Kijelentette, hogy a szervezet idővel szerette volna teljes körűen visszailleszteni tagjainak körébe az afrikai országot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK