Bush ellenzi Tajvan függetlenségét

George Bush amerikai elnök hétfőn megnyugtatta Ven Csia-pao kínai kormányfőt, hogy ellenzi a tajvani vezetésnek azt a törekvését, hogy hivatalosan független államnak nyilvánítsa a szigetet. A Fehér Ház szintén ellenzi a sziget kínai bekebelezését.

Az elnök a Fehér Házban fogadta az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó kínai miniszterelnököt, majd a negyvenperces megbeszélés után a sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy az amerikai politika továbbra is az egy Kína elvét vallja.

"Ellenzünk mindenféle egyoldalú döntést, akár Kína akár Tajvan részéről, amely a status quo megváltoztatását célozza. Tajvan vezetőjének a szavai és tettei arra utalnak, hogy ilyen egyoldalú döntést hozhat a fennálló helyzet megváltoztatására, amit mi ellenzünk" - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Amerikai kormányzati illetékesek hétfő este név nélkül nyilatkozva már megelőlegezték Bush elnök álláspontját. Közlésük szerint Amerika világosan értésére adta a tajvani vezetőknek, hogy ellenzi a status quo bármiféle megváltoztatását.

Az illetékesek bírálták a márciusi tajvani népszavazás tervét, amelyen az igennel szavazó lakosság a szigetre irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását fogja követelni. A referendumon az eredeti tervek szerint arról kérdezték volna meg a lakosságot, hogy akarja-e Tajvan függetlenségét. Peking Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant.

Ven Csia-pao négynapos egyesült államokbeli látogatása egybeesik a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulójával.