A hágai nemzetközi törvényszék tizenhét év börtönre ítélte a volt boszniai szerb hadsereg egyik volt parancsnokát, a srebrenicai mészárlásokban játszott szerepéért. Dragan Obrenovic együttműködött a bírósággal, ezért ejtették ellene a népirtás vádját.

Tizenhét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dragan Obrenovicot, a boszniai szerbek hadseregének egyik volt parancsnokát a hágai Nemzetközi Törvényszék. Obrenovic volt a vezérkari főnöke a vezetője, amely Srebrenicát ostromolta.

Miután a szerbek elfoglalták a várost, több mint hétezer muzulmán férfit és fiút mészároltak le. Európában a II. Világháború óta nem történt a srebrenicaihoz hasonló méretű népirtás - írja a BBC News.

Obrenovic együttműködött a bírósággal, ezért az ügyészek enyhébb, tizenöt és húsz év közötti börtönbüntetést kértek a bíróságtól. Az információkért cserébe az ügyészek ejtették Obrenovic ellen a népirtás és a gyilkosság vádját.

Obrenovic volt a második boszniai szerb tiszt, aki hajlandó volt együttműködni a Nemzetközi Törvényszékkel. Moimir Nikolic korábban szolgáltatott információkat a Srebrenicáról -jelenleg 26 éves börtönbüntetését tölti.

Az ügyészek mindkét férfi információit felhasználják a Kristic tábornok ellen zajló perben. Kristicre , aki a Srebrenicát elfoglaló szerb csapatok parancsnoka volt, az ügyészek negyvenhat év börtön kiszabását kérték.