Betiltották Milosevic kampányát

A Nemzetközi Törvényszék Megtiltotta Milosevic volt jugoszláv elnöknek és Seselj csetnik vajdának, hogy kampányt folytassanak a szerb parlamenti választásokon. A bíróság szerint a háborús bűnökkel vádolt szerb politikusok a fogságban csak családtagjaikkal tarthatják a kapcsolatot. Szerbiában nincs törvény arra nézve, hogy indulhatnak e háborús bűnökkel vádolt jelöltek a parlamenti választásokon, így elvileg megvan a lehetősége annak, hogy Milosevicből képviselő lesz a december 28-i választások után.

Megtiltotta a Hágai nemzetközi bíróság, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök, és Seselj csetnik vajda részt vegyen a szerb parlamenti választások kampányában. Milosevic ellen összesen hatvanhat vádpontot sorolt fel az ügyész. A volt jugoszláv elnököt emberiség elleni és háborús bűntettekkel vádolják. A Szerbiai Szocialista Párt ennek ellenére Milosevicet indította listavezetőként a december 28-i parlamenti választásokat.

A szerb elnök korábban a börtönben lévő telefon segítségével adott rádióinterjút. Azon a telefonon azonban, a bíróság határozata értelmében, csak családtagjaival tarthatná a kapcsolatot a háborús bűnökkel vádolt volt elnök. Milosevic december harmadiki "telefonos" rádióbeszédében új munkahelyeket ígért Szerbia népének. Milosevic reményét fejezte ki, hogy sikerül "továbblapozni Szerbia történetének ezen a szomorú fejezetén" - írja a BBC News.

A bíróság szerint Milosevic rádióbeszédével megszegte fogva tartásának szabályait. A határozatban azt állítják, hogy a telefon a "fogva tartott jólétét szolgálja. Nem arra való, hogy a fogva tartott megakadályozza a Nemzetközi Bíróságot abban, hogy hozzájáruljon a béketeremtéshez a volt Jugoszlávia területén." - indokolta döntését a törvényszék.

Milosevic volt szövetségese, szintén hágai vádlott Seselj csetnik vajda is indul a választásokon: ő Radikális Pártja listavezetője.  Szerbiában nincsen törvényi akadálya annak, hogy háborús bűnösök is induljanak a választásokon. Szakértők szerint Seselj biztos befutó, de arra is van esély, hogy Milosevicből parlamenti képviselő lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK