Salom azonnal tárgyalna a palesztinokkal

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter azonnal és feltételek nélkül fel akarja újítani a tárgyalásokat a palesztinokkal, és ennek lehetőségéről, módjáról tárgyalt pénteken Washingtonban amerikai kollégájával, Colin Powell-lal.

Salom a találkozó utáni sajtóértekezleten elmondta: egyetértettek abban, hogy a tárgyalásokat azonnal és feltételek nélkül fel kell újítani. Kifejezte abbéli reményét, hogy Ariel Saron izraeli és Ahmed Korei palesztin kormányfő hamarosan találkozik.

Az izraeli külügyminiszter átadta amerikai kollégájának Saron legújabb, nyilvánosságra még nem hozott tervét, amelyben először van szó kimondottan arról, hogy Izrael "egyoldalú lépésként" megszüntet zsidó kolóniákat a palesztin területeken. Salom nem árult el többet a tervről, csak annyit mondott, hogy Saron valószínűleg a jövő héten ismerteti azt.

David Satterfield amerikai diplomata épp az előző napon, a palesztinoknak segítséget nyújtani akaró európai országok római tanácskozásán vádolta Izraelt: hosszú idő óta csak nagyon keveset tett azért, hogy valóra váltsa szavait a palesztin reformok segítésével kapcsolatban.