Egy lyukban fogták el Szaddámot

Egy szűk, pinceszerű helyiségben fogták el az amerikai erők Szaddám Huszeint - derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol hivatalosan is bejelentették a volt elnök elfogását. Szaddámot szombat este fogták el, a volt elnök nem tanúsított ellenállást. Bagdad többségében síiták lakta negyedeiben örömünnep tört ki. A szunnita városrészben igen feszült a hangulat, ott demonstrálók követelték a megszálló csapatok azonnali kivonását. Az amerikai elnök nagyon jó hírnek tartja az iraki exelnök elfogását az iraki nép számára, de az amerikai katonákat arra figyelmeztette, hogy Szaddám Huszein foglyul ejtésével nem értek véget az erőszakos akciók.

"Hölgyeim és uraim, elfogtuk" - Paul Bremer, az iraki közigazgatás amerikai vezetője ezzel a mondattal kezdte sajtótájékoztatóját Bagdadban. Szavait az újságírók egy része tapssal és üdvrivalgással fogadta. Bremer ezt követően elmondta, hogy Szaddám Huszeint szombat este fél kilenc körül fogták el Advárban, Tikríttől mintegy 15 kilométerre, egy pincében. Hozzátette: Szaddám elfogásával végleg véget ért egy olyan időszak, amikor a volt elnök fenyegetést jelentett az iraki népre.

A koalíciós szárazföldi erők parancsnoka, Ricardo Sanchez a tájékoztatón elmondta: a Vörös Hajnal fedőnevű akciót azt követően indították meg, hogy információt kaptak Szaddám lehetséges tartózkodási helyéről. A szövetségesek két lehetséges tartózkodási helyről kaptak értesítést. Az este fél hétkor kezdődő akcióban 600 katona vett részt. Sanchez elmondása szerint a katonák arra kaptak parancsot, hogy elfogják vagy megöljék Szaddám Huszeint.

Több kijelölt épület átvizsgálása után végül este nyolc óra után találtak rá Szaddám Huszeinre, az egyik tanyasi lakóépület pincéjében, egy oldalfalba nyíló lyukban . A néhány méter alapterületű szűk helyiség bejáratát téglákkal és földdel próbálták álcázni. A lyuk, amely akkora, hogy egy fekvő ember éppen elfér benne, el volt látva szellőzőnyílással és ventilátorral, hogy hosszú ideig alkalmas legyen a rejtőzködésre.

Sanchez közölte: erő alkalmazására végül nem volt szükség, az akció során egyetlen lövést nem kellett leadni, és senki sem sérült meg. A parancsnok elmondta azt is, hogy Szaddám Huszein nem tanúsított ellenállást, és együttműködött az elfogására küldött katonákkal. Rajta kívül két másik irakit vettek őrizetbe, és lefoglaltak több fegyvert, valamint 750 ezer dollárnyi készpénzt. Sanchez arról nem közölt információt, hogy jelenleg hol tartják a volt iraki elnököt.

Szaddám Huszein hónapok óta tartó bujkálása során legalább harminc hasonló rejtekhelyen kellett megforduljon, mint az advári pincehelyiség, ahol végül szombaton megtalálták őt - mondta Raymond Odierno tábornok, az amerikai hadsereg Tikrítben állomásozó 4. gyalogos hadosztályának parancsnoka, a megbuktatott iraki elnök utáni hajtóvadászat vezetője vasárnap. Szaddám Huszeinnek egyik helyről a másikra kellett vándorolnia, és egy helyen három óránál többet nem tölthetett - tette hozzá az amerikai tábornok.

Odierno arról is beszámolt, hogy egy Szaddám Huszeinhez közel álló család egyik tagjától származott az az információ, amely lehetővé tette a megbuktatott diktátor elfogását. Az elmúlt tíz napban a hadosztály katonái egy Szaddámhoz közel álló család öt-tíz tagját faggatták a diktátor hollétéről, és végül az egyik családtagtól kapták a nyomra vezető információt.

Ismeretlen helyen őrzik Szaddámot

A bagdadi sajtótájékoztatón bemutattak olyan felvételeket is, amelyeken az amerikaiak állítása szerint Szaddám Huszein szerepel. Levetítettek azt a rövid filmet is, amely az elfogás utáni orvosi vizsgálat során készült. Ezen a hosszú szakállt viselő Szaddám Huszein megviseltnek és ápolatlannak látszott. Ezt követően bemutatták azt a fotót is, amely már azt követően készült, hogy Szaddámot megborotválták. A felvételek és a fotók bemutatásakor az újságírók egy része ismét üdvrivalgásban tört ki.

Forrás: EPA
Orvos vizsgálta az elfogás után

Szaddám elfogásáról először az IRNA iráni hírügynökség adott hírt vasárnap délelőtt. Hivatalosan először ezt Tony Blair brit kormányfő erősítette meg. A CNN jelentése szerint Szaddámot az elfogása után a bagdadi repülőtérre vitték, ahol szembesítették korábban elfogott egykori iraki vezetőkkel, hogy azok azonosítsák őt. Az ideiglenes iraki kormányzó tanács soros elnöke azt közölte, hogy egy elvégzett DNS-teszt igazolja, hogy valóban Szaddámot fogták el. Az amerikaiak bagdadi sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy tovább folytatják az azonosítási vizsgálatokat.

Az elfogott iraki diktátort Irakban őrzik a koalíciós erők - cáfolták meg amerikai és iraki hírforrások a Szaddám Huszein Irakból történt elszállításáról szóló értesüléseket. Az iraki kormányzótanács szóvivője és az amerikai hadsereg egy magát megnevezni nem óhajtó képviselője egybehangzóan cáfolta a CBS amerikai televíziónak azt az értesülését, miszerint az amerikai erők már elvitték Irakból a megbuktatott diktátort.

Az ideiglenes kormányzó tanács több tagja vasárnap felkereste Szaddám Huszeint, és megerősítették az egykori diktátor személyazonosságát - közölte a testület egyik tagja, Adnan Pacsacsi. Pacsacsi - aki a Baasz Párt 1968-as hatalomra kerülése előtt Irak külügyminisztere volt - újságíróknak kijelentette: "Megerősítjük, hogy ő az". A veterán politikus azt is elmondta, hogy az egykori iraki vezető fáradtnak és elgyötörtnek látszott, de nem tanúsított megbánást, ellenkezőleg, inkább tiltakozott. A találkozón Szaddám azt hangoztatta, hogy igazságos és kemény vezető volt. "Mi azt válaszoltuk neki, hogy igazságtalan vezető volt, és az általa elkövetett bűnök emberek ezreinek a halálát okozták" - mondta el Pacsacsi.

Szaddám Huszein annak a listának az élén szerepel, amelyet az amerikaiak állítottak össze a legkeresettebb egykori vezetőkről - a kártyalapok közül övé volt a pikk ász. A volt elnököt azóta keresték a szövetségesek, hogy Bagdad áprilisban amerikai kézre került. Az amerikaiak listáján szereplő személyek közül többet sikerült már elfogni. Szaddám két fiát nyáron ölték meg a szövetségesek egy akció során.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK