Egy lyukban fogták el Szaddámot

Hatalmas robbanások voltak vasárnap a kora esti órákban Bagdad központjában - jelentette a BBC helyszíni tudósítója, épp azokban a percekben, amikor az amerikai elnök a Fehér Házban személyesen is bejelentette Szaddám Huszein elfogását. A robbanás Bagdad belvárosában, Karadah városrészben, a Hotel Palesztina előtt történt, amely a külföldi tudósítók szállásául és központjául szolgál. Vélhetően azonban nem merényletről van szó, hanem egy tartálykocsi robbant fel. A robbanásokat követően a körzet lángba borult és hatalmas füstfelhő lepte be. A rendőrség nem tud áldozatokról. Szemtanúk először arról számoltak be, hogy gépkocsiba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe.

Forrás: MTI

A bukott iraki elnök elfogásának hírére korábban puskaropogástól vált hangossá szinte az egész iraki főváros. A vasárnap máskor néptelen Bagdad utcái zsúfolásig megteltek. Az elfogást bejelentő sajtótájékoztató után a város több pontján spontán demonstrációt tartottak, éltetve az amerikai hadsereget, illetve az iraki kormányzótanácsot, míg másutt koalíció- és kormányzótanács-ellenes jelszavakat kiabáló tüntetők vonultak fel. Egyben azonban mind a két tábor egyetért: Szaddám Huszein elfogása önmagában nem jelenti a helyzet megoldását Irakban.

Az irakiak nem egyformán értékelik az exdiktátor foglyul ejtését - jelentette a helyszínről Peremiczki Attila újságíró. Bagdad többségében síiták lakta negyedeiben, így Szadr-városban - amely korábban Szaddám nevét viselte - örömünnep tört ki. A Haldún mecset imámja azt mondta, Szaddám Huszein elfogása csupán az első lépés lehet az iraki normalizálódás útján, de a koalíciós erőknek, különösen az Egyesült Államoknak el kell gondolkodnia azon, hogy miként kívánja folytatni iraki politikáját, hisz Iraknak minél előbb szabad választásokra és önálló, szabadon megválasztott kormányra van szüksége.

A szunnita körzetekben merőben másként látják a helyzetet. A délután öt órai ima után az emberek spontán demonstráción éltették Szaddám Huszeint, kézi fegyverekkel vonultak fel, puskaropogástól volt hangos az egész negyed. Az emberek a megszálló csapatok azonnali kivonását követelték. A szunnita városrészben igen feszült a hangulat. A jelentősebb útszakaszokon amerikai egységek és iraki fegyveresek jelentek meg, hogy megpróbálják fenntartani a rendet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK