Egy lyukban fogták el Szaddámot

Szaddám Huszein elfogása, ha bebizonyosodik, óriási propagandagyőzelem lenne a szövetségeseknek, de nem vetne véget azonnal a vérontásnak Irakban - mondta vasárnap egy vezető londoni biztonságpolitikai szakértő a volt iraki elnök kézre kerítéséről szóló hírt kommentálva.

Paul Beaver, a Homeland Response című, belbiztonsági kérdésekre és az iraki válságra összpontosító szakkiadvány főszerkesztője, az iraki kérdés elismert brit szakkommentátora Londonban az MTI-nek azt mondta: Irakban jelenleg 7-9 ezer fanatikus külföldi fegyveres Szaddám Huszein-hívő van, nem beszélve az al-Kaida terrorhálózatsejtjeiről, amelyek "szintén szabadon tevékenykednek az országban".

Beaver szerint Huszein elfogásának fő propagandaértéke abban állna, hogy az amerikaiak bebizonyíthatnák a világnak: képesek lefejezni a volt iraki rezsimet.

Az amerikaiak maguk állítanák bíróság elé

A következő probléma azonban annak eldöntése, hogy ha valóban elfogták, mit csináljanak a volt iraki elnökkel - mondta a szakértő. Beaver szerint a fő kérdés az, hogy milyen jogi fórum előtt vonják felelősségre, és milyen vádak alapján. A lehetséges vádak között említette a népirtást és az emberiség elleni bűncselekmények elkövetését.

Arra a kérdésre, hogy mi az esélye Szaddám Huszein amerikai bíróság előtti, amerikai földön történő felelősségre vonásának, a londoni biztonságpolitikai szakértő azt mondta az MTI-nek: az amerikaiak bizonyosan erőteljesen törekednének arra, hogy a maguk hatáskörében idézzék törvény elé a volt diktátort, már csak azért is, mert felelősnek tartják az idősebbik Bush elnök elleni merényletkísérlet megszervezéséért. George Bush - a jelenlegi amerikai elnök apja - ellen akkor szerveztek merényletet, amikor az első öbölháború után nem sokkal Kuvaitba látogatott; az összeesküvést leleplezték.

Arra a kérdésre, hogy amerikaiak milyen körülmények között engedhetnék át Szaddám Huszeint egy iraki bíróságnak, Beaver azt mondta: az Egyesült Államok abban az esetben járulna ehhez hozzá, ha biztos abban, hogy az eljáró iraki jogi fórum megfelelő büntetőbíróság formáját ölti, és olyan vádpontokat hoz fel a volt iraki elnök ellen, amilyenekkel az amerikaiak is vádolnák az egykori diktátort.

Halálos ítéletre minimális az esély

A szakértő szerint Washington valószínűleg nem szívesen egyezne bele abba, hogy Szaddám Huszein peréhez olyan nemzetközi bírói testületet hozzanak létre, amilyeneket a jugoszláviai, vagy ruandai népirtások után életre hívtak. Az amerikaiak legszívesebben maguk állítanák bíróság elé az exdiktátort, akinek kézre kerítésére "oly sok pénzt és emberéletet áldoztak" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy ha Huszeint a halálbüntetést aktívan alkalmazó Egyesült Államokban vonják felelősségre, elképzelhető-e halálra ítélése és kivégzése, Paul Beaver határozott nemmel válaszolt, mondván: ez egyrészt a nemzetközi közösség ellenállásába ütközne, másrészt az amerikaiak is tudják, hogy Szaddám Huszeint mártírrá avatnák, ha kivégeznék, és ez "az utolsó dolog a világon, amit akarnak". - Börtönbe fogják zárni, örök emlékeztetőül - fogalmazott a brit szakkommentátor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK