Hőkövető rakétával akarta megölni Szaddámot Izrael

Izrael merényletet tervezett Szaddám Huszein ellen 1992-ben, az Öböl-háborúban az országra kilőtt iraki Scud rakéták miatt. A diktátor likvidálását Jichák Rabin akkori elnök rendelte el, de végül meghiúsult, mert attól féltek, hogy Irak válaszul biológiai fegyverrel lő vissza. A merényletnek a Negev-sivatagban végrehajtott főpróbája ráadásul katasztrófába torkollott - öt kommandós meghalt.

Izrael 1992-ben tervet készített arra, hogy egy rohamosztag behatol Irakba, és likvidálja Szaddám Huszein elnököt. A keddi izraeli sajtó szerint most, miután Szaddám Huszeint elfogták, az izraeli katonai cenzúra feloldotta a teljes történet nyilvánosságra hozatalának tilalmát. A The Sunday Times című brit lap meg nem nevezett izraeli forrásokra hivatkozva már 1993-ban hírt adott az esetről.

A Tüskés bozót fedőnévvel ellátott hadműveletet az izraeli vezérkar elitalakulatának, a Szajeret Matkalnak (vezérkari őrjárat) kellett volna végrehajtania a volt diktátor szűkebb hazájában, Tikrítben, nem messze ad-Duár várostól, ahol Szaddám Huszeint szombat este elfogták az amerikaiak - jelentette a Jediót Ahronót és a Maariv című izraeli napilap. Akkoriban ugyanis várható volt, hogy az elnök elutazik Tikrítbe, apósa temetésére.

Efrájim Szneh munkapárti parlamenti képviselő szerint Jichák Rabin akkori miniszterelnök adott utasítást Szaddám megölésére, megtorlásul azért, hogy Irak az 1991-es Öböl-háborúban kilőtt 39 Scud típusú rakétát Izraelre. A terv azonban soha nem került a kormány elé végső jóváhagyásra. A Maariv szerint a terv bírálói úgy vélték, akár sikerül, akár nem, Irak biológiai fegyverrel fog visszavágni miatta.

Efrájim Szneh az eset idején a külügyi és védelmi bizottság tagja, a vezérkari főnök pedig Ehud Barak későbbi munkapárti kormányfő volt.

A kommandónak egy titkos elgondolás alapján, az emberi hő által célra vezetett távirányítású rakétával - a temetőtől néhány kilométerre hadállást fölvéve - kellett volna megölnie Szaddám Huszeint, de a fegyver főpróbáján, 1992. november 5-én a Negev-sivatagban baleset történt, amelyben meghalt a rohamosztag öt tagja, további hat pedig megsebesült, és ez meghiúsította a műveletet - írták a lapok.

A kommandó tagjait a bevetésre szánt titkos fegyver ölte meg. A főpróbán néhány rohamosztagosnak kellett eljátszania a Szaddám és testőrei alkotta embercsoportot, és egy töltet nélküli rakétát lőttek volna ki rájuk. Tévedésből azonban egy éles rakétát töltöttek be az indítóberendezésbe.

Az akciót az izraeliek lefújták, mert hírszerzői értesülések szerint az iraki elnök és az Irakba telepített merénylők csak a temetés idején lettek volna kölcsönösen olyan helyzetben, hogy a terv sikeres lehetett volna - írta akkor a brit lap. A keddi Maariv szerint Szaddám a vártnak megfelelően valóban elutazott a temetésre.

A Szajeret Matkal különleges egységet az 1950-es évek végén hozták létre. Kommandósai annyira jól képzettek, hogy egyes tisztek ellenzik bevetésüket hagyományos harcokban - írta tavaly a Jane's Foreign Report brit katonai szakhetilap. Barak vezérkari főnöksége idején volt a kommandó tagja Benjámin Netanjahu későbbi jobboldali kormányfő is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK