Csehország az ország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe Svédországtól. A döntést szerdán késő este jelentette be Prágában Vladimír Spidla miniszterelnök a kabinet ülését követő sajtóértekezleten.

A vadászgépek beszerzésére Csehország júliusban kért hivatalos ajánlatokat. Az érkezett öt válasz közül Svédország, illetve az Egyesült Államok ajánlata maradt versenyben, ezek közül egy szakértői bizottság a svéd elfogadását ajánlotta a kormány figyelmébe. Spidla bejelentette, hogy megkezdik a tárgyalásokat a svéd ajánlatról. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint Svédország használt gépek áráért teljesen új Jas-39 Gripen gépeket adna a cseheknek.

Az amerikaiak F-16-os használt vadászgépeket ajánlottak a cseheknek, amelyhez még egy 550 millió dolláros kedvezményes kölcsön is járult volna. Prágának két alapvető feltétele volt: a gépek kölcsönzése ne legyen évente 1,5 milliárd koronánál drágább, illetve műszaki paramétereik haladják meg a MiG-21-es vadászgépekét. Úgy tudni, hogy az új svéd gépek kölcsönzése mintegy 10 százalékkal lesz olcsóbb a kormány által megszabott felső pénzügyi határnál. A svédek számos beruházásra is kötelezettséget vállalnának Csehországban.

A vadászgépeket Csehország kormányközi, vagy tárcaközi szerződések alapján kölcsönözné. Az első gépeket Csehország 2005 áprilisában-májusában szeretné átvenni. A cseh kormány távlati célja továbbra is az, hogy 24 darab hangsebességen felüli teljesen új vadászgépet vásároljon az ország légvédelme számára. Ezzel a szakértői vélemények szerint mintegy 25-30 évre megoldódna Csehország légterének a védelme.

A cseh légvédelem jelenleg csak nyolc korszerűsített MiG-21 típusú szovjet gyártmányú vadászgéppel rendelkezik. Ezek azonban nem felelnek meg a NATO normáinak, s nem kompatibilisek a szövetségi műszaki berendezéseivel és fegyvereivel. Ugyanakkor tervezett élettartamuk 2005-ben lejár, s ezért a hadsereg tovább nem használhatja őket.

A NATO légvédelmi rendszerébe való bekapcsolódáshoz Csehországnak négy darab hangsebességen felüli korszerű vadászgéppel kell rendelkeznie. Prága eredetileg 36 darab Jas-39 Gripen típusú vadászgépet szeretett volna, ám a tavalyi nagy árvíz okozta mintegy kétmilliárd euróra rúgó károk miatt azonban a kormányzatnak erre már nem maradt pénze, így a vásárlás helyett a kölcsönzési formát választották.