Többszörös életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte szerdán az athéni terrorellenes törvényszék a November 17. terrorcsoport hat tagját, közöttük két vezetőjét. Működésének 27 éve alatt a csoport 23 gyilkos merényletet követett el görögök mellett brit, amerikai és török diplomaták ellen.

A terrorcsoport tagjait mintegy 2500 vádpontban - fegyveres rablások, több száz pokolgépes merénylet és gyilkosságok elkövetésében - vonták felelősségre. A görög hatóságok az országot fenyegető legsúlyosabb belső veszély elhárításaként értékelték a több mint kilenc hónapig tartó perben született ítéleteket, különös tekintettel a közelgő nyári olimpiai játékok jelentette szigorú biztonsági követelményekre.

Krisztosz Protopapasz kormányszóvivő kijelentette, hogy a November 17-e mozgalom a múlté. Alekszandrosz Giotopuloszt, a szervezet első számú vezetőjét és Dimitrisz Kufodinasz hadműveleti főnököt, a legfőbb "ítéletvégrehajtót" 21-szeres, illetve 13-szoros életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Hatszoros életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Szavvasz Kszirosz, egy ortodox pap fia, aki Kufodinasz mellett a másik fő hóhér volt, tízszereset a fivére, Krisztidulosz Kszirosz, négyszereset Vaszilisz Corcatosz és egyszereset Heraklisz Kosztarisz. Az életfogytig tartó büntetések száma arra utal, hogy az illető hány ember meggyilkolásában vett részt.

A csoport további kilenc tagja szintén súlyos börtönbüntetést kapott: öten 25 évit, négyen 8-tól 17 évig terjedőt. Az ügyvédek szerint várhatóan mind a 15-en fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Giotopulosz, aki politikailag felelősnek vallotta magát a csaknem három évtizeden át tartó véres akciókért, sok társához hasonlóan tagadta az ellene felhozott vádakat, és vitatta a bíróság illetékességét. Politikai pernek, "angol-amerikai mesterkedésnek" nevezte az egész eljárást.

Alekszandra Athanasziadisz, a November 17. által 1988-ban meggyilkolt Alekszandrosz Athanasziadisz gyáriparos lánya elégedetten nyilatkozott az ítéletekkel kapcsolatban, mindazonáltal közölte, hogy a szervezet nem minden tagja került rendőrkézre. A Ta Nea című görög napilap tudni véli, hogy a rendőrség még keresi a csoport hét tagját.

A November 17. mozgalom arról a napról kapta a nevét, amelyen 1973-ban athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen. A városi gerillák első jelentős akciója az amerikai titkosszolgálat (CIA) görögországi vezetőjének, Richard Welchnek meggyilkolása volt 1975-ben. A görög hatóságok évtizedeken át képtelenek voltak lecsapni a szélsőbaloldali nézeteit nacionalista elemekkel elegyítő terrorcsoportra. Tavaly azonban egy balul sikerült robbantásos merénylet nyomán sorra letartóztatták tagjaikat.