A jövő májustól már teljes jogú európai képviselőként dolgozó magyar politikusok várhatóan megkapják az egységes 7200 eurós, azaz 1,9 millió forintos álomfizetést. Ehhez azonban a magyar Országgyűlésnek úgy kell döntenie, hogy a magyar képviselők is a mindenkinek járó egységes fizetést kapják.

Az Európai Parlament magyar képviselői lehetnek a legjobban fizetett magyar politikusok, ha nem kér kivételt Magyarország, és megkaphatják a jövőre életbe lépő egységes brüsszeli fizetést. Az Európai Parlament szerdán jutott kompromisszumra az Unió tanácsával a szervezet költségvetéséből fizetett egységes tiszteletdíj bevezetéséről. Jelenleg minden ország képviselői a hazai képviselői fizetésnek megfelelő juttatást kapnak, ami hatalmas eltéséreket mutat. Az olaszok több mint 10 ezer euróért végzik el ugyanazt a munkát, amit a spanyolok 2600-ért. A magyar fizetés még ennek is csak töredéke, mindössze 761 euró lenne.

A terv szerint, amely január 15-én a tagállamok várható egyetértő döntése után már valóság lesz, 1,9 millió forintnak megfelelő havi juttatást kapnak az Európai Parlament képviselői az Unió költségvetéséből. A csatlakozó országok azonban kétszer öt év mentességet kaphatnak, ha akarnak. Azaz a 10 új tagállam maga dönti el, hogy képviselői megkaphatják az egységes fizetést, vagy inkább saját költségvetésükből fizetik őket és akkor természetesen alacsonyabb bért kapnak.

A kisebb fizetést az indokolná, hogy egy-egy országban az európai képviselő jóval többet keresnének, mint a miniszterelnök, vagy más közjogi méltóságok. A magyar miniszterelnök, Medgyesy Péter fizetése például kevesebb mint a fele lenne májustól az EP magyar tagjainak.

Kovács László, az MSZP elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy pártja szerint minden EP-képviselőnek ugyanazt a fizetést kell kapnia, azaz nem javasolják, hogy Magyarország éljen a kivételezés lehetőségével. A pártelnök ezt azzal magyarázta, hogy a képviselők költségei azonosak, idejük többségét Brüsszelben, Strasburgban töltik, ezért méltánytalan lenne, ha eltérne a jövedelmük. Rossznak tartanák, ha egy magyar képviselő csak egy talponállóban tudna ebédelni, míg mások az étteremben esznek, vagy sokkal rosszabb körülmények között laknának, mint társaik.

A Fidesz integrációs kabinetje még nem tárgyalta a fizetések ügyét. Az Országgyűlés januártől tárgyalja az európai képviselők jogállásáról szóló törvényt és ebben a jogszabályban határozzák majd meg a fizetés módját is.

György Bence