Életfogytiglant kapott a 48-szoros amerikai sorozatgyilkos

Életfogytiglani börtönt kapott a Green River-i sorozatgyilkosként elhíresült Garry Ridgway. A férfi bevallása szerint 60 nőt ölt meg, a hatóságok a nyomozás során azonban csak 48 gyilkosságot tudtak egyértelműen rábizonyítani. Ridgwayt azért nem ítélték halálra, mert teljes feltáró vallomást ígért és segítséget a holttestek felkutatásához.

Életfogytiglani börtönre ítélték az Egyesült Államok legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosát, aki másfél évtized alatt 48 nőt fojtott meg. Az ítéletet csütörtökön mondta ki Washington állami Seattle egyik bírósága. A per során végig szenvtelen Garry Ridgway az ítélethirdetés előtt könnyeivel küszködve kérte az áldozatok hozzátartozóinak a bocsánatát.

Az 54 éves autófényező elsősorban prostituáltakra és egyedülálló, családjukat elhagyó nőkre vadászott. A holttestek közül többet a Seattlehez közeli Green River folyóba dobott. Az emiatt Green River-i gyilkosként elhíresült Ridgway azért menekülhetett meg a halálos ítélettől, mert az államügyésszel idén tavasszal kötött vádalkuban teljes feltáró vallomást és együttműködést ígért a gyilkosságok felderítéséhez és a hiányzó holttestek felkutatásához.

A Seattle környékét rettegésben tartó férfi utolsó bevallott gyilkosságát 1998-ban követte el. A fojtogató novemberben azt vallotta, hogy olyan sok nőt ölt meg, hogy a végén már maga is összekeverte őket. Csütörtökön sajnálkozását fejezte ki azok miatt a "hölgyek miatt, akiket nem találtak meg."

Ridgway a gyilkosságokat vallomása szerint azért követte el, mert gyűlölte a prostituáltakat, és nem akart fizetni szolgáltatásaikért. Általában otthonában, vagy kisteherautójában közösülés közben fojtotta meg őket. Azt gondolta, hogy egyedülálló áldozatait senki nem fogja, ezért biztonságban érezte magát.

A rendőrség évekig hiába nyomozott a Green River-i fojtogató után, s noha egy idő után Ridgwayre vetült a gyanú árnyéka, bizonyítékot sokáig nem találtak. 2001-ben egy DNS-elemzés megállapította, hogy Ridgway 1987-ben vett nyálmintájában és az első áldozatokban talált spermában a DNS-anyag megegyezik. Az ügyészek szerint Ridgway 60 áldozatról számolt be, de "csak" 48 esetet tudtak egyértelműen rábizonyítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK