Álhírek közvetítésének vádjával a szudáni hatóságok bezáratták az al-Dzsazíra arab hírtévé kartúmi irodáját, és őrizetbe vették tudósítóját.

A szudáni nemzetbiztonsági hivatal kifogásolta a tüdővész és az aknák áldozatairól, valamint az ország középső részén fekvő Dárfúrban kitört fegyveres lázadásról készült beszámolókat, "pártos elemzéseket és megtévesztő képsorokat". A hivatal az iroda bezárása mellett döntött, a tudósítót a nyomozás idejére őrizetbe vették - jelentette pénteken a szudáni hivatalos hírügynökség (Suna).

Az iroda "akkor nyílhat meg újra, ha a hírtévé vezetése meghozza az elvárható intézkedéseket a hibák kijavítására, és felelősségteljes személyeket nevez ki a kartúmi irodába, akik semlegesen és szakmai hozzáértéssel fogják végezni munkájukat" - tudatta közleményében a nemzetbiztonsági hivatal, amely szerint az előállított újságíró "Szudán szuverenitására és nemzetbiztonságára kártékony információkat" híresztelt.

A katari székhelyű al-Dzsazíra, amely 1996-ban kezdte meg működését, 2001-ben szerzett világhírnevet az afganisztáni háborúról készült tudósításaival és az al-Kaida terrorhálózatot vezető Oszama bin Laden hangfelvételeinek kizárólagos közreadásával.

A műholdas hírtévé tudatosan vállalt szabad hangvétele miatt számos arab kormány haragját magára vonta, mások mellett Szaúd-Arábia vezetését is felingerelte, emiatt az utóbbi néhány évben több arab országban fenntartott irodája bezárásra kényszerült.