Gyilkolják Szaddám egykori embereit

Szaddám Huszein volt iraki elnök Baasz Pártjának már a harmadik tisztségviselőjét érte gyilkos támadás a hét közepe óta Nedzsefben. Az egyik támadásban a megtámadott egykori tisztségviselőnek az ötéves kisfia is áldozatul esett.

Ali Kaszem al-Tamimi  kerületi polgármesterrel géppisztollyal végzetek támadói a síita szent város közontjában. Épp egy barátjával vásárolt pénteken este, amikor gyilkosai golyózáport zúdítottak rá.

Szaddám Huszein elűzött diktátor Baasz Pártjának egy másik volt tisztviselőjét szombaton ötéves kisfiával együtt lőtték le Nedzsefben. Az asszony a korábbi hírekkel ellentétben túlélte a támadást, de válságos állapotba került. Kisfia meghalt. Szemtanúk közlése szerint a merénylők az utcán, kerékpárral közelítették meg Damijah Abbászt, aki fiával feltehetően abba az iskolába indult, ahol tanárként dolgozott. Abbász asszonyról úgy tudják, hogy részt vett annak az 1991-es síita lázadásnak a véres leverésében és megtorlásában, amelyet a síita többséget keményen elnyomó Szaddám-kormányzat ellen indítottak. 

A Bagdadtól 160 kilométerre délnyugatra található Nedzsefben már szerdán is megöltek egy Baasz párti volt illetékest. Az addig bujkáló - az említett megtorlásban szintén vétkes - Ali Abdallah ad-Dalimit meglincselték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK