Damaszkusz segítene az Iraknak

Szíria segítséget ajánlott fel Iraknak biztonsága megszilárdításához - jelentette ki Abdel-Azíz al-Hakím, az iraki ideiglenes kormányzótanács soros elnöke, miután vasárnap Damaszkuszban tárgyalásokat folytatott Bassár el-Aszad szíriai államfővel.

Az iraki vezető elmondta: Szíria kész segítséget nyújtani a hírszerzés területén, a határellenőrzés megszigorításával és hajlandó olyan személyeket átadni az iraki hatóságoknak, akik Irakban követtek el bűncselekményeket. A szíriai vezetők ígéretet tettek arra is, hogy megpróbálják feltartóztatni a határon azokat a fegyvereseket, akik az amerikaiak vezette nemzetközi erők elleni harc céljából akarnak behatolni iraki területre.

Abdel-Azíz al-Hakím sajtóértekezletén bejelentette: az iraki vezetés megállapodást készül aláírni Szíriával, hogy javítsák a biztonsági helyzetet a két ország közös határa mentén. Szükség van a két ország közötti együttműködésre annak érdekében, hogy megszűnjenek a határon átnyúló fegyveres akciók. Szíriának nem érdeke, hogy Irakban bizonytalan maradjon a helyzet - tette hozzá.

Az ideiglenes kormányzótanács elnökének tájékoztatása szerint vendéglátói nyitottan álltak hozzá ahhoz a kéréshez, hogy szolgáltassák vissza a szíriai bankokban lévő, Bagdad szerint 3 milliárd dollárt kitevő iraki letéteket.

Abdel-Azíz al-Hakím szíriai látogatását befejezve Oroszországba utazott.