Líbia követésére szólítják Izraelt arab országok

Több arab ország is arra szólította fel Izraelt, hogy kövesse Líbia példáját, és szerelje le állítólagos tömegpusztító fegyvereit. Líbia hónapokon át tartó titkos tárgyalásokon állapodott meg a Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával az nukleáris és vegyi fegyverek felszámolásáról.

Mubarak egyiptomi elnök közölte, hogy Líbiához hasonlóan Izraelnek is fel kell számolnia tömegpusztító fegyvereit. Irán szerint Líbia döntése után a világnak Izraelre is nyomást kell gyakorolnia, hogy kezdjen hozzá fegyverei leszereléséhez. Hasonló nyilatkozatot tettek olyan Perzsa-öböl menti államok, mint Katar és Bahrein.

Izrael soha nem erősítette meg azt, hogy lennének nukleáris fegyverei, a BBC szerint ugyanakkor széles körben úgy tartják, hogy a közel-keleti ország rendelkezik ilyen eszközökkel. A BBC hónapokkal ezelőtt egy dokumentumfilmben foglalkozott ezzel a témával. A film miatt az izraeli kormány bejelentette, hogy minden kapcsolatot megszakít a brit hírcsatornával, és munkatársait hivatalos sajtótájékoztatókra sem fogják meghívni.

Péntek este jelentették be, hogy Líbia lemond mindenféle tömegpusztító fegyverről, és tiszteletben tartja a tömegpusztító fegyverek elterjedését tiltó valamennyi nemzetközi szerződést. A líbiai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az észak-afrikai ország korábban ugyan igyekezett ilyen fegyvereket kifejleszteni, de az amerikai és a brit szakértőkkel folytatott kilenc hónapon át tartó tárgyalások után lemond mind ilyen programról. A tárgyalásokat a BBC jelentése szerint Kadhafi líbiai elnök kezdeményezte, és azokat végig titokban tartották.

A pénteki közlemény hozzátette, hogy Líbia tiszteletben tartja az atomsorompó egyezményt és annak kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi az előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzéséket. Líbia azzal indokolta döntését, hogy tömegpusztító fegyverek fejlesztése helyett a jövőben az ország gazdaságának fejlesztésével és az életszínvonal emelésével akarnak foglalkozni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK