A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egy héten belül elkezdené Líbia atomlétesítményeinek szúrópróbaszerű ellenőrzését. Kadhafi líbiai elnök pénteken meglepetésszerűen jelentette be, hogy országa felhagy a tömegpusztító fegyver fejlesztéssel. Ezt követően  vasárnap egy líbiai delegáció tárgyalt ügynökség vezetőjével az ellenőrzésről. Mohamed ElBaradei, a NAÜ vezetője személyesen vezetné az első ellenőrzéseket. Szakértők szerint nem kizárt, hogy Líbia követi Irán példáját, és aláírja az Atomsorompó Egyezményt.

Az ENSZ atomenergiai felügyeleti szerve, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség már a jövő héten elkezdené Líbia atomlétesítményeinek ellenőrzését. Mohamed ElBaradei az ügynökség vezetője kijelentette, hogy vezető NAÜ tisztviselők élén személyesen vezetné az első szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.

A pénteki kijelentés után, miszerint Líbia felhagy a tömegpusztító fegyverfejlesztéssel, vasárnap magas rangú Líbia küldöttség tárgyalt ElBaradeivel, a NAÜ bécsi központjában. A tárgyalásokon született megegyezés az ellenőrzések engedélyezéséről. Mohamed ElBaradei szerint a megegyezés közelebb viszi az országot "hogy megszabadítsa magát minden olyan jellegű programtól és tevékenységtől, amely tömegpusztító fegyverek kifejlesztését eredményezi" - írja a CNN.

Szakértők szerint lehetséges, hogy Líbia Iránhoz hasonlóan aláírja az Atomsorompó egyezményt. Az atomfegyver fejlesztés gyanújába keveredett Irán csütörtökön írta alá az egyezményt, amely gyakoribb, és sokkal szigorúbb ellenőrzéseket tesz lehetővé az ország atomlétesítményeiben. Arról, hogy Líbia mikor csatlakozik az egyezményhez egyelőre nem született megállapodás.

A BBC News közölte az ellenőrzések lehetséges forgatókönyvét. E szerint ElBaradei líbiai látogatásával megkezdődik az ország elszámoltatása atomprogramjával. Az ügynökség emberei ezt követően a líbiai atomlétesítményekben ellenőrzik az adatok hitelességét. A leszereléseket valószínűleg a líbiaiak hajtják majd végre. Ezt követően a NAÜ rendszeresen ellenőrzi majd Líbiát,hogy nem indította e újra az atomfegyer fejlesztést.

"A nemzetközi közösség részének tekintjük magunkat. A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökséggel egyetértésben vállaljuk a kötelezettségeket.  Tartani akarjuk magunkat a megegyezés szabályaihoz, és tiszteletben tartjuk a kötelezettségeinket" - jelentette ki a megegyezéssel kapcsolatban Sukri Ganem líbiai miniszterelnök. Ganem elsősorban azzal magyarázta a fordulatot, hogy országa a jövőben "gazdasági ügyekre koncentrálna".