Kegyelmet kapott egy német terrorista

Kegyelemben részesítették és szabadon engedték a német hatóságok hétfőn Hans-Joachim Klein volt terroristát, akit 2001-ben 9 évi börtönbüntetésre ítéltek az 1975-ös bécsi OPEC-értekezlet elleni, három halálos áldozatot követelő merényletben való részvételért.

A támadás parancsnoka Ilich Ramirez Sanchez, azaz Carlos, a venezuelai terrorista volt, aki jelenleg Franciaországban tölti börtönbüntetését. Carlos parancsnoksága alatt a kommandó előbb lelőtt három embert, majd elrabolt 11 arab olajminisztert.

Kleint, aki a Forradalmi Sejtek nevű terrorista csoportosuláshoz tartozott, az emberöléseken kívül gyilkossági kísérletben és túszejtésben is bűnösnek találták. Majna-Frankfurtban lefolytatott perében Joschka Fischer jelenlegi német külügyminiszter is tanúvallomást tett.

Az idén 65 éves Klein időközben elhatárolódott a terrorizmustól, szeptember óta kijárhatott frankfurti börtönéből és külső munkahelyen dolgozott. Franciaországban töltött 18 havi vizsgálati fogságát is beszámítva jövő május elsején töltötte volna le büntetésének kétharmadát.

A Hessen tartományi igazságügyi minisztérium "minden körülmény alapos mérlegelése" után hozta meg a volt terrorista kegyelemben részesítéséről szóló határozatot.