Nem harcolnak a palesztinok ellen az izraeli tartalékosok

Nyilvánosan megtagadta az izraeli vezérkar elitalakukatának tucatnyi tartalékos tagja, hogy a jövőben részt vegyen a Gázai övezetbeli és ciszjordániai palesztin területeken zajló izraeli katonai műveletekben. Szeptemberben a légierő tartalékosai tagadták meg a szolgálatot Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A híres Szajeret Matkal kommandó tartalékosai Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek írott, s az izraeli tévécsatornák által vasárnap este ismertetett levelükben hozták nyilvánosságra döntésüket. A tartalékosok többek között felrótták az izraeli hadseregnek, hogy a palesztin területeken folytatott műveleteivel - szerintük - lábbal tiporja több millió palesztin emberi jogait. A levél aláírói ezentúl nem kívánnak részt venni a megszállt területeken létesült zsidó telepek védelmében sem.

Ariel Saron hivatala nem kommentálta a levelet, amely jól tükrözi a palesztin területeken folytatott keménykezű izraeli fellépést övező növekvő nyugtalanságot. A Gázai övezetben és Ciszjordániában három éve dúló erőszakos cselekmények, illetve az Izrael területén végrehajtott palesztin támadások, köztük öngyilkos merényletek miatt a Saron-kormány elrendelte a korábban a palesztin önkormányzatnak átadott Ciszjordánia nagy részének újbóli katonai megszállását.

A hadsereg több száz úttorlaszt hozott létre, többször kijárási tilalmat rendelt el a ciszjordániai városokban, zárlat alá vette őket. Idén szeptemberben az izraeli légierő 27 tartalékos és nyugállományú pilótája szintén megtagadta, hogy részt vegyen polgári személyeket veszélyeztető műveletekben Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A tiltakozó kommandósok és pilóták az izraeli fegyveres erőknek ugyan csak a töredékét teszik ki, tiltakozásuk azonban figyelmet érdemel amiatt, hogy elitegységek tagjairól van szó.

A Szajeret Matkalt külföldön végrehajtandó kommandós akciókra hozták létre. Az alakulat egyebek között azzal szerzett magának hírnevet, hogy 1976-ban az ugandai Entebbe repülőterén kiszabadította egy palesztin gerillák által eltérített repülőgép 106 utasát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK