A szeptember 11-i amerikai terrortámadás áldozatainak hozzátartozói döntő többségben az erre a célra létrehozott állami alapba adta be igényét a kárpótlásra, cserébe lemondtak arról, hogy az érintett légitársaságot vagy a World Trade Centert pereljék be. A jelentkezés határideje hétfőn járt le: átlagosan 1,8 millió dolláros jóvátételt kértek az igénylők, de volt, aki 6,8 millió dolláros kárpótlást kapott.

Családok százai csak az utolsó pillanatokban jelentkeztek a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatos kárpótlási igényükkel. Így összesen 2823 áldozatnak a hozzátartozói adták be kérvényüket a hétfő éjfélkor lejárt határidőig: eszerint a jogosult családok mintegy 95 százalékát regisztrálta az áldozatok kárpótlására felállított alap. Egy áldozat után átlagosan 1,8 millió dollár kárpótlást kértek az igénylők.

Mindezeken felül a terrortámadás következtében elszenvedett sérülések miatt összesen 3517 kárpótlási igényt kapott az alap, ez a szám azonban tovább nőhet, mivel a hétfőn beérkezett kérelmeket még nem dolgozták fel.

A kárpótlásra fordított pénzalapot két héttel a szeptember 11-i terrortámadás után hozta létre az amerikai kormány, hogy megóvja az eltérített gépek légitársaságait az esetleges csődtől, amelyet az áldozatok hozzátartozóinak keresetei okozhattak volna. Az állami kárpótlást igénylő családoknak ezért le kell mondaniuk arról a jogukról, hogy bepereljék a két érintett légitársaságot, az American és a United Airline-t, amelyeknek két-két gépét térítették el a terroristák. 

"Az állami alapból pár hónapon belül hozzá lehet a jóvátétel összegéhez jutni, míg a légitársaságokkal vagy a World Trade Centerrel való pereskedés akár több mint egy évtizedig is elhúzódhat" - indokolta az alap egy vezető munkatársa az alap sikerességét a CNN-nek.

Ezidáig több mint ezer áldozat családjának fizettek kárpótlást az erre a célra létrehozott 1,6 milliárd dolláros pénzalapból. A jóvátétel összege 250 ezertől 6,8 millió dollárig terjedt.