Kivonultak az izraeli csapatok szerdán a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah menekülttáborból, ahol az utóbbi két hónap legvéresebb, összesen 9 halálos áldozatot követelő katonai akcióját hajtották végre fegyvercsempészésre használt alagutak felszámolása céljából.

Nyolc palesztin, köztük három civil a keddi behatolás közben vesztette életét, egy kilencedik személy pedig egy szerda hajnali összetűzésben halt meg gázai kórházi források szerint. A sebesültek száma több mint 40, az izraeliek ezen kívül palesztin közlés szerint felrobbantottak és a földdel tettek egyenlővé mintegy tíz lakóházat.

 

Az izraeli katonák tizenöt terepjáró gépkocsival és páncélozott szállító harcjárművel vonultak be a városba, hivatalos indoklás szerint azért, hogy fegyverek Egyiptomból való becsempészésre használt alagutakat kutassanak fel és semmisítsenek meg. Az izraeli hadsereg közlése szerint az izraeli katonák találtak és meg is semmisítettek egy 17 méter mélyen a földben húzódó, 800 méter hosszú alagutat, amelynek bejárata egy lakóházban volt elrejtve.

 

Az izraeliek idén eddig már több mint 40 ilyen alagutat fedeztek fel Gázában. Izraeli közlések szerint az utóbbi időben megszaporodtak azok a támadások, amelyeket Egyiptomból becsempészett fegyverekkel hajtottak végre.

 

Az izraeli csapatok visszavonulása után a menekülttábor lakói hozzáláttak a károk számbavételéhez. A palesztinok azt mondják, hogy víz- és csatornarendszerek, villamoskábelek rongálódtak meg az akció során.

 

Ez volt a legtöbb áldozatot követelő izraeli akció több mint két hónap óta: október 20-án 14 palesztin vesztette életét a Nuszeirat gázai menekülttábor elleni légitámadásban. A mostani behatoláskor az izraeli katonák heves ellenállásba ütköztek, palesztin ellenállók gránátokkal és lőfegyverrel támadtak rájuk.

 

Az izraeli katonai akció elleni tiltakozásul a palesztinok lemondták az izraeli és a palesztin kormányfő vezető tanácsadóinak a béketárgyalásokkal kapcsolatos szerdai jeruzsálemi konzultációit.