90 halott egy benini légikatasztrófában

Lezuhant egy Bejrútba induló repülőgép csütörtökön a nyugat-afrikai Benin fővárosának repülőtere közelében közvetlenül a felszállás után. A szerencsétlenségben legkevesebb 90 utas vesztette életét, többségben libanoni állampolgárok.

Az UTA libanoni légitársaság utas szállítógépe közvetlenül a levegőbe emelkedés után egy épületnek ütközött a kifutópálya végén, felrobbant és a közeli tengerbe, a Guineai-öböl vizébe zuhant - közölték repülőtéri illetékesek. A szakemberek úgy látták, hogy a gép nem tudta behúzni a főfutóművét a felszállás után.

Egyes becslések szerint a halottak száma legkevesebb kilencven. Az egyik túlélő utaskísérő elmondta, hogy az áldozatok többsége valószínűleg libanoni. Az UTA légitársaság charterjáratokat közlekedtet Dubai érintésével Libanon és Nyugat-Afrika között, ahol jelentős libanoni közösség él.

A szerencsétlenül járt repülőgép eredetileg a guineai Conakryból indult és a benini Cotonou, valamint Dubai érintésével tartott volna Bejrútba. Cotonou-ban 63 utas szállt fel a repülőgépre, és a szerencsétlenség pillanatában összesen mintegy 140-en tartózkodtak a fedélzeten.