Zoran Djindjic állítólagos merénylője, Zvezdan Jovanovic azért ölte meg a szerb miniszterelnököt, hogy megakadályozza bajtársai kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). Jovanovic közölte, hogy két lövéssel személyesen ő végzett a miniszterelnökkel. A merényletet, - amelynek a "Stop Hágának" fedőnevet adták - Milorad Lukovic Legija, a vörös sapkás kommandó parancsnoka szorgalmazta.

A miniszterelnök gyilkosai ellen folytatott per negyedik napján, csütörtökön felolvasták Zvezdan Jovanovic rendőrségi vallomását. A per másodrendű vádlottja ebben részletesen beszámol arról, hogy társaival együtt több ízben is próbálkozott a miniszterelnök meggyilkolásával. Jovanovic közölte, hogy "személyesen ő likvidálta" Djindjicet, március 12-én két lövést adott le Djindjicre. A merénylet előkészítésében részt vett a zimonyi klánként ismert bűncsoport valamennyi tagja.

A per elsőrendű vádlottja, Milorad Lukovic Legija - a vörös sapkás elitosztag parancsnoka - szorgalmazta, hogy sürgősen öljék meg Djindjicet, mert a miniszterelnök húsz szerbiai katonatisztet és rendőrt akart kiadni az NT-nek. Legija "Stop Hágának" fedőnevet adta akciójuknak.

A merénylet idején Jovanovic a helyettes parancsnoka volt a vörös sapkás osztag néven ismert rettegett állambiztonsági kommandónak (JSO), amelyet a miniszterelnök meggyilkolása után oszlattak fel. Legija korábban a parancsnoka volt a JSO-nak, majd a menesztése után a zimonyi klánhoz csapódott, és a bűnbanda alapítójával, Dusan Spasojevic Siptarral tervelte ki a merényletet.

Nem ígértek nekem semmilyen anyagi juttatást. Nem vagyok bűnöző, de Hága a szerbség legnagyobb szégyene - mondta Jovanovic rendőrségi vallomásában, amely szerint a JSO tagjai közül a merényletről csak Zeljko Tojaga tudott, aki jelenleg a Djindjic-per egyik vádlottja.

Jovanovic rendőrségi vallomásának felolvasása után a törvényszék meghatározatlan időre elnapolta a bírósági eljárást. Jovanovic a per harmadik napján, szerdán közölte a bírósággal, hogy a törvényszék és a végrehajtó hatalom elviselhetetlen nyomást gyakorolt rá, és elítélte még mielőtt a per megkezdődött volna, nincs bizalommal sem a törvényszék, sem az igazságszolgáltatás iránt - ezért hallgatással kíván védekezni. A törvényszék ezután fel kívánta olvasni Jovanovic rendőrségi vallomását, de ez ellen fellázadtak az ügyvédek, mondván, a rendőrségi vallatás idején nem közölték a gyanúsítottal, hogy a bizonyítási eljárás során a vallomás felhasználható ellene.

A törvényszéki tanács mégis úgy döntött csütörtökön, hogy nyilvánosan felolvassák Jovanovic rendőrségi vallomását, mert ezt lehetővé teszik a hatályos törvények.