Elmebeteg magyar fenyegette meg Prodit

Valószínűleg egy elmebeteg magyar fenyegette meg Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét. A fenyegetőző betörte egy bolognai könyvesbolt kirakatát, amelyben Romano Prodi legújabb könyvét árusították, és magyarul írt fenyegető üzenetet is továbbított a becsomagolt kődarabbal, az olasz politikusnak címezve.  A bolognai rendőrség mellett az olasz terrorellenes nyomozócsoport is vizsgálódik az ügyben.

Minden jel szerint "egy pszichés problémákkal küzdő magyar szereplési vágya" miatt törte be egy bolognai könyvesbolt kirakatát, amelyben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének legújabb kötetét árusították, s egyben - magyarul írt - fenyegető üzenetet is továbbított a becsomagolt kődarabbal, az olasz politikusnak címezve.

Az eset még közvetlenül karácsony előtt, szerdára virradó éjszaka történt, Bologna - Prodi szűkebb hazája - szívében: a via Rizzolin lévő Feltrinelli könyvesbolt kirakatát zúzta szét a díszes csomagolóba burkolt kő.

Az olasz hatóságok - amelyek amúgy is készültségben vannak, mert a keresztény kegyhelyek elleni terrorista merényletektől tartanak - nem hagyták figyelmen kívül az esetet, annál is inkább mert december elején két kisebb hatóerejű, házilag készített pokolgép robbant Prodi bolognai házánál, ugyancsak a városközpontban.

A kukákban robbant pokolgépek akkor senkit sem sebesítettek meg, sokan az anarchistákra gyanakodtak, illetve arra, hogy a Prodi házát őrző rendőröket vették igazán célba. Prodit munkája Brüsszelhez köti, de az ünnepeket odahaza, Bolognában tölti, ahol otthonának őrzését és családjának védőőrizetét már korábban megerősítették.

A bolognai rendőrség és a DIGOS, a terrorellenes nyomozócsoport az ANSA olasz hírügynökség pénteki jelentése szerint a nyomozás első eredményei alapján egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a kirakattörő egy nem teljesen épelméjű magyar illető lehetett.

A nyomozók közlése szerint a betört vitrinben egy kockás füzetlapot találtak egy magyarországi címmel és a következő szöveggel: "ez volt az első, másodikra bomba fog robbanni". Az üvegcserepek között találtak egy másik füzetlapot is, ugyancsak - kék golyóstollal írt - magyar szöveggel, továbbá egy karácsonyi üdvözlőkártyát, Kellemes Karácsonyt Romano Prodi felirattal. A kővel érkezett papírok között volt egy magazinoldal-darabka is, margójára írt magyar szöveggel.