Levélbomba robbant Prodi kezében

Levélbomba robbant az Európai Bizottság olasz elnökének, Romani Prodinak a kezében, a politikus sértetlenül megúszta az incidenst. Az olasz belügyminiszter szerint anarchisták állhatnak az akció hátterében. Korábban Prodi házánál történtek kisebb robbantások, és egy magyar állampolgár is megfenyegette a politikust, amikor betört egy kirakatot.

Karácsonyi küldeménynek álcázott levélbombát küldtek az Európai Bizottság olasz elnökének, Romani Prodinak. Prodi saját kezűleg bontotta fel a csomagot, amely a nyitás után felrobbant, és lángolni kezdett. A politikus szóvivőjének közlése szerint Prodi nem sérült meg, és károkat sem okozott a robbanás - jelentette a BBC. Az Európai Bizottság elnöke bolognai otthonába kapta a küldeményt. Prodi Brüsszelben él, de az ünnepeket olaszországi otthonában tölti.

Romano Prodi

Pordi még szombat éjszaka rögtönzött sajtóértekezletet tartott: a bolognai háza előtt összegyűlt újságírók előtt megjelenve megerősítette, hogy nem esett baja. Igyekezett kisebbíteni az eset jelentőségét, leszögezve, hogy nem változtat élete szokásos rendjén. A könyvet rejtő csomagot egyébként Prodi feleségének címezték.

Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter ugyanakkor rendkívül súlyosnak minősítette a levélbombás esetet, "azonnali és hatékony" lépéseket helyezett kilátásba. Úgy vélte, hogy az előző fenyegetések és kukás robbantások Prodi bolognai házánál, az elkövetők módszerei a lázadó, unióellenes anarchisták szervezetére terelik a gyanút. Az olasz belügyminiszter megítélése szerint ez a terrorszervezet a Vörös Brigádokhoz hasonló felépítésű, hasonló célpontokat választ ki és hasonlóan veszélyes.

Az MTI beszámolója szerint az olasz hatóságok rendkívül komolyan veszik a támadást, Prodival telefonon beszélt Silvio Berlusconi kormányfő és az olasz politikai élet vezető képviselői is kinyilvánították szolidaritásukat. A bolognai városközpontban lévő via Gerusalemme utcát - itt van a leginkább Brüsszelben tartózkodó Prodi otthona - teljesen lezárták.

December 21-én már felrobbant két kiserejű, szemeteskukába rejtett házilagos pokolgép Romano Prodi bolognai házának közelében. A ház az incidens idején üresen állt és senki sem sérült meg. A robbantgatási kísérleteket egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára, s a hatóságok anarchista csoportokat sejtenek a háttérben.

Közvetlenül karácsony előtt, szerdára virradóra minden jel szerint "egy pszichés problémákkal küzdő magyar szereplési vágya" miatt törte be egy bolognai könyvesbolt kirakatát, amelyben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének legújabb kötetét árusították - emlékeztet az MTI.

A bolognai rendőrség és a DIGOS, a terrorellenes nyomozócsoport még pénteken a nyomozás első eredményei alapján egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a kirakattörő egy nem teljesen épelméjű magyar illető lehetett.

A nyomozók közlése szerint a betört vitrinben egy kockás füzetlapot találtak egy magyarországi címmel és a következő szöveggel: "ez volt az első, másodikra bomba fog robbanni". Az üvegcserepek között találtak egy másik füzetlapot is, ugyancsak - kék golyóstollal írt - magyar szöveggel, továbbá egy karácsonyi üdvözlőkártyát, Kellemes Karácsonyt Romano Prodi felirattal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK