Újra felbukkant a SARS Kínában

Kína déli részén atípusos tüdőgyulladás (SARS) gyanújával kezelnek egy helyi férfit. Az újabb, SARS-gyanús eset máris nagy riadalmat váltott ki, az ebben az évben felbukkant és világméretű járványt okozó betegségben ugyanis összesen 800 ember vesztette életét, és körülbelül 8 ezren fertőzödtek meg. Július végén egyszer már bejelentették Kínában, hogy véget ért a halálos áldozatokat követelő járvány.

Július után most ismét felbukkant az atípusos tüdőgyulladás Kínában. SARS gyanújával kezelnek ugyanis egy helyi férfit Dél-Kínában, a Hong Konggal határos Guangdong tartományban. A férfi a legtöbb, korábban atípusos tüdőgyulladásban megbetegedettel ellentétben nem egészségügyi dolgozó, hanem szabadúszó televíziós újságíró.

Bár a kínai hatóságok hivatalosan még nem jelentették be, hogy a férfit milyen betegséggel kezelik - orvosai csak annyit közöltek, hogy SARS-gyanújával szállították kórházba -, az eset miatt máris különleges intézkedéseket vezettek be, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Így Hong Kongba csak egészségügyi vizsgálat után lehet beutazni.

Az újabb SARS-gyanús eset azért váltott ki nagy riadalmat Kínában, mert július végén Kínában már bejelentették, hogy az utolsó 12, atípusos tüdőgyulladásban szenvedő beteg meggyógyult, nem fertőznek már, és ezzel véget ért a járvány. A betegség Kínában az év első hónapjaiban 349 halálos áldozatot követelt, és összesen 5327-en fertőződtek meg tőle az országban. A  világméretű járványban összesen 800 ember vesztette életét, és körülbelül 8 ezren fertőzödtek meg.

A mostani, kínai esetet megelőzően december 17-én Tajvanon is diagnosztizáltak egy SARS megbetegedést. A helyi egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a férfi december 5-én fertőződhetett meg az atipusos tüdőgyulladás kórokozójával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK