Stabil a SARS-gyanús beteg állapota

Állítólag stabil az állapota annak a kínai férfinak, akit atípusos tüdőgyulladás (SARS) gyanújával kezelnek Kantonban. Még nem tudni hogyan fertőződött meg a férfi. Karanténban vannak azok a személyek is, akik a beteggel kapcsolatba kerültek, ők azonban eddig tünetmentesek.

Stabil volt az állapota a hivatalos kínai hírügynökség szerint vasárnap annak a betegnek, akit SARS-betegség gyanújával tartanak vesztegzár alatt Kantonban. Ugyancsak karanténban őrzik azokat a személyeket, akik kapcsolatban álltak a 32 éves szabadfoglalkozású televíziós producerrel. Ők azonban lázmentesek, és nem jelentkeztek náluk a veszedelmes tüdőbetegség tünetei - közölték az orvosok, akik szerint a SARS-gyanús beteg is gyorsan gyógyul, testhőmérséklete is három nap óta normális.

Az egészségügyi hatóságok Kína-szerte SARS-ellenes intézkedéseket léptettek életbe vasárnap, azt követően, hogy az előző nap - tavaly július óta először - újra SARS-gyanús esetet észleltek. A repülőtereken és a vasútállomásokon megszigorították az egészségügyi ellenőrzéseket.

A tervek szerint  Egészségügyi Világszervezet (WHO)egyik szakértője érkezik hétfőn Pekingbe, és a WHO vizsgálja szakértői csoport Kínába küldésének lehetőségét is a betegség körüli bizonytalanságok tisztázására. A kínai orvosoknak egyelőre még azt sem sikerült tisztázniuk, hogy a SARS-gyanús beteg hogyan fertőződhetett  meg.  

Kínában ezt megelőzően  2002 novemberében jelentkezett a heveny légúti tünetegyüttes(SARS), amelyet később atípusos tüdőgyulladásként diagnosztizáltak. A betegség 2003 elejétől elterjedt a világ 25 országában, összesen  több ezer megbetegedést okozva, több száz halálesettel. A WHO júliusban a SARS kórokozójától mentesnek nyilvánította a világot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK