Az Unió eddigi legnagyobb bővítésének levezénylése és a közösség új alkotmányának elfogadtatása a csütörtökön kezdődő, féléves ír elnökség két legfontosabb feladata.

Az uniós zászló csütörtöki, dublini felvonásával veszi át Olaszországtól az EU soros elnöki posztját Írország. A féléves elnöki ciklus alatt, májusban 10 új tagországgal - köztük Magyarországgal - bővül a közösség, melynek lakossága így 450 millióra emelkedik - írja a BBC.

Az ügyes tárgyalóként ismert Bertie Ahern ír miniszterelnökre hárul majd az új uniós alaptörvény-tervezet elfogadtatásának nehéznek ígérkező feladata is. A tagországok súlyát az unió döntési mechanizmusaiban jelentősen befolyásoló alkotmány-tervezetet ugyanis elsősorban a jelenlegi súlyából a tervezet szerint vesztő Spanyolország és Lengyelország ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatnia az olasz elnökségnek.

Elemzők azonban úgy látják, hogy a kompromisszumra az év végéig várni kell, mivel az első félév végén választják meg az Európa Parlament új tagjait, és az ír elnökség időszaka alatt jár le a Romano Prodi vezette Európai Bizottság négyéves mandátuma is.

Szakértők szerint a következő fél év során a hagyományosan jó ír-amerikai kapcsolatok miatt javulhat az öreg kontinens és a világ egyetlen szuperhatalmának időnként hullámzó viszonya.