Törölte a brit kormánytól kapott, biztonsági jellegű értesítés után a washingtoni járatát csütörtökön a British Airways. Emellett az Aeromexico mexikói légitársaság is törölte egyik Los Angelesbe induló járatát, miután az Egyesült Államok kormánya fenyegetésről szóló értesüléseket osztott meg a mexikói kormánnyal.

Törölte azt a washingtoni járatát csütörtökön a British Airways, amelyet előző nap az amerikai hatóságok több órán át feltartóztattak az amerikai főváros repülőterén. A legnagyobb brit légitársaság szóvivője közölte, hogy a BA 223-as járatot - a londoni Heathrow repülőtérről Washingtonba induló napi három gép egyikét - "a brit kormánytól kapott, biztonsági jellegű értesítés" után törölték. Többet sem a cég, sem a közlekedési minisztérium szóvivője nem volt hajlandó felfedni az eset hátteréről.

Ugyanezt a járatot előző nap a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren, érkezése után félreállították, és a 247 utast, valamint a személyzetet órákon át tartó kihallgatásnak vetették alá az FBI emberei, akik a csomagokat is átnézték. Az azonos - Londonból kora este induló - csütörtöki washingtoni járaton 180-an utaztak volna; a British Airways csak annyit közölt, hogy az utasokat "más útvonalon" juttatják el úticéljukhoz.

A British Airways mellett az Aeromexico mexikói légitársaság is törölte egyik Los Angelesbe induló járatát, miután az Egyesült Államok hatóságai  közölték: nem adnak leszállási engedélyt a repülőgépnek - mondta a mexikói elnöki szóvivő.

A 490-es számú járatnak helyi idő szerint szerda délután kellett volna felszállnia. Azt követően törölték a járatot, hogy az Egyesült  Államok belbiztonsági minisztériumának hivatalnokai közölték: a járat biztonsági kockázatot jelenthet, ezért nem kap leszállási engedélyt - mondta el csütörtökön Agustin Gutierrez elnöki szóvivő.

- Arra kérdésre, hogy milyen veszélyt jelent a járat, nem kaptunk választ, pedig az együttműködés jó szellemének kialakításához legalább az okok ismertetésére szükség lenne - tette hozzá. Arra is felhívta figyelmet, hogy a földön maradt járat valamennyi utasa később más járatokkal elutazhatott az Egyesült Államokba.

A mexikói kormány azt követően döntött a 490-es számú járat törlése mellett, hogy az Egyesült Államok kormánya fenyegetésről szóló értesüléseket osztott meg a mexikói kormánnyal - mondta Brian Roehrkasse, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumának szóvivője, aki tagadta, hogy az amerikai hatóságok a leszállási engedély megtagadását helyezték volna kilátásba.