Bagdadban és Indonéziában a terrorizmusé volt a főszerep az óév utolsó éjszakáján is, míg Európa nagyvárosaiban és New Yorkban rendkívüli biztonsági intézkedések közepette sokszázezren köszöntötték 2004-et. Ők épségben hazatértek az ünnepségek után.

Berlinben, a Brandenburgi Kapunál mintegy 800 ezer ember köszöntötte az újévet; a mulatság biztonságára 800 rendőr és 1400 tűzoltó ügyelt.

Párizsban, mint minden évben, most is a Champs-Élysées volt az utcai szilveszterezés központja: 450 ezren vonultak végig a sugárúton.

A moszkvai Vörös téren havazás fogadta az ünneplőket, akiknek három-négy detektoros ellenőrzőponton kellet átjutniuk a tér bejáratainál.

Becslések szerint 750 ezres tömeg ünnepelte az újévet a New York-i Times Square-en. Az újév beköszöntét jelző, "égből aláereszkedő"kristálygömböt idén az iraki háborúban fogságba esett Shoshana Johnson katonanő indította el. Az ünnepséget példátlan biztonsági intézkedések sokasága előzte meg: az amerikai belbiztonsági minisztérium még az ünnepek előtt a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorveszély készültségi szintjét, részlegesen lezárta a város fölötti légteret, az ünnepségre igyekvőket egyenként ellenőrizte, míg a téren a csatornalejárók fedeleit lehegesztették, a szemetes kosarakat pedig eltávolították - adta hírül a BBC.

Irakban és Indonéziában azonban a terroré volt a főszerep. Bagdad egyik vendéglőjében nyolc irakit ölt meg és mintegy harmincat megsebesített egy pokolgép, míg az indonéz Aceh tartomány azonos nevű fővárosában kilencen haltak meg és több mint harmincan megsérültek, amikor egy színpad előtt bomba robbant az ünneplők között. Az indonéz katonaság a tartományi szeparatistákat gyanúsítja a merénylet elkövetésével, akik azonban tagadják, hogy közük lenne a robbantáshoz.

Az összesen 62 áldozatot követelő brutális decemberi terrorakciók miatt az isztambuli utcai ünnepségek elmaradtak.