Felesége kitartásának és egy szekrénynek köszönhetően hat nappal a földrengés után élve találták meg a 26 éves Yadollah Saadatot a romba dőlt Bam városában. Ugyancsak élve került elő a romok alól egy 80 éves nő és egy 40 éves férfi.

Felesége még hat nappal a földrengés után is kitartóan kereste a fiatal férfit, aki a pusztító földrengés közben egy szekrény alá szorult, ami megakadályozta, hogy súlyos sérüléseket szenvedjen - adta hírül a BBC. Megtalálásakor Yadollah Saadat eszméletlen volt, de a kórházba szállítás közben már magához tért és beszélt is.

A Vörös Félhold munkatársai megmentettek egy 80 éves nőt is és csütörtök délután egy 40 éves férfit hoztak ki élve háza romjai közül.

A földrengés áldozatainak nyújtott segítség összehangolásáért felelős ENSZ-megbízott elmondta, hogy eddig 28 ezer halálos áldozatot temettek el. Jesper Lund hozzátette: ezen kívül 5-6 ezerre tehető azoknak a halottaknak a száma, akiket hozzátartozóik hantoltak el. Iráni hivatalos források szerint félő, hogy a múlt pénteki földrengés legalább ötvenezer ember halálát okozta Iránban.

Továbbra is "valódi veszélyt" jelentenek Bámban a katasztrófa óta naponta két-három alkalommal előforduló utórengések - figyelmeztetett az ENSZ segélyezést végző csoportjának vezetője. Az iráni szeizmológiai intézet adatai szerint múlt pénteki földrengés óta 29 olyan földmozgást észleltek, amelynek erőssége meghaladta a Richter-skála szerinti hármas fokozatot.

Közel kétszáz darab, egyenként öt-tíz fős családok befogadására alkalmas sátrat állítottak fel egy Bám szomszédságában lévő katonai gyakorlóterepen. Az - egyelőre üres - sátrakat a svájci hatóságok és a svájci vöröskereszt ajánlotta fel. A sátortábor létrehozásával sokkal egyszerűbbé válik az élelem és a meleg ruha elosztása, valamint az otthonukat elveszített emberek orvosi vizsgálata - mondta az ENSZ szóvivője. A világszervezet és a vöröskereszt további 3-5 sátortábor létrehozását tervezi. Hivatalos becslések szerint a táborokban  mintegy 40 ezer embert kellene elszállásolni. Továbbra sincsenek azonban pontos adatok arról, hogy a földrengés után hányan maradtak Bámban.

Az iráni hatóságok megkezdték a túlélők nyilvántartásba vételét és az élelmiszercsomagok kiosztását. A segélyszervezetek munkatársainak eközben Bám főutcáin sikerült helyreállítani a közvilágítást. A következő néhány napban azonban a legfontosabb feladat az lesz, hogy megelőzzék egy esetleges tífusz-, illetve kolerajárvány kitörését. Egyik betegséggel kapcsolatban sem érkezett egyelőre fertőzésről szóló jelentés.

A földrengés sújtotta Bám romjai között esküdött hűséget egymásnak csütörtökön egy fiatal iráni pár. A jegyesek a vöröskereszt egyik sátrában kötötték össze életüket, minden különösebb ceremónia nélkül. Az ifjú házasok úgy döntöttek, hogy esküvői ajándékként kapott ékszereiket felajánlják a túlélők megsegítésére létrehozott alapítványnak.