Izrael feloldotta Dzsenín blokádját

Az izraeli hadsereg pénteken feloldotta a ciszjordániai Dzsenín tavaly augusztus óta tartó zárlatát. A palesztin város zárlatának megszüntetésére a biztonsági helyzet javulása nyomán került sor - közölte az izraeli hadsereg.

A szélsőségesek egyik főhadiszállásának számító Dzsenínt azt követően zárták le az izraeli katonák, hogy összeomlott a palesztin szervezetek által meghirdetett egyoldalú tűzszünet és a palesztinok öngyilkos merényletet hajtottak végre Jeruzsálemben. A várost a több mint három éve tartó izraeli-palesztin erőszakhullám nagyobbik részében blokád alatt tartotta az izraeli hadsereg.

Helyi lakosok beszámoltak arról, hogy a városba vezető nyolc főútról eltávolították a torlaszokat és az izraeli harckocsik is visszavonultak. Izraelnek az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország által kidolgozott útiterv értelmében enyhítenie kell a palesztinokkal szemben bevezetett korlátozó intézkedéseken.

A blokád feloldásával egy időben az izraeli katonák pénteken hét palesztint tartóztattak le a város közelében, mert azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt izraeliek elleni merényletekhez. Ugyancsak pénteken este pokolgép robbant Nábluszban egy izraeli katonai jármű mellett. Az egész városban hallható robbanás nem okozott személyi sérülést, a környékén áramkimaradás volt. A hadsereg lezárta a területet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK