Letartóztatták a FARC, Kolumbia legnagyobb baloldali gerillacsoportjának egyik vezetőjét. A Simon Trinidad álnéven tevékenykedő gerillavezérre Ecuadorban csaptak le a hatóságok. Trinidad kézre kerítése Alvaro Uribe kolumbiai elnök gerillaellenes harcának eddigi legnagyobb sikere.

Elfogták a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik legmagasabb rangú vezetőjét. A kolumbiai hatóságok közleménye szerint Ricardo Palmerára, aki Simon Trinidad néven irányította a FASRC gerilláit, egy ecuadori klinikán csaptak le az Egyesült Államok támogatását élvező kolumbiai és ecuadori katonák - tudósít a BBC News.

Trinidad egyike a FARC-ot irányító hét titkárnak. A férfi állítása szerint tizenhat éve csatlakozott a szélsőbaloldali gerillaszervezethez. A FARC-ot 1964-ben alapította Miguel Marandola főparancsnok, aki azóta mély illegalitásban él. A szélsőbaloldali szervezet gerillái az ország jelentős részét tartják ellenőrzésük alatt. Gyakran hajtanak végre támadásokat és rajtaütéseket civilek ellen.

Trinidad elfogása Uribe elnök terrorellenes harcának első komolynak nevezhető eredménye. Alvaro Uribét 2002 májusában választották elnökké. Megválasztásakor ígéretet tett arra, hogy keményen fellép a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali gerillahadseregek ellen. Uribe azóta megerősítette a hadsereget, amely több siker5es akciót hajtott végre - többek közt a FARC ellen - ám Simon Trinidad az első gerillavezér, akit sikerült kézre keríteni.