Tengerbe zuhant egy egyiptomi repülőgép

Röviddel a felszállás után a Vörös-tengerbe zuhant szombat hajnalban az egyiptomi Flash Air légitársaság charterjárata 135 utassal és tizenhárom fős személyzettel a fedélzetén. Az egyiptomi hatóságok bejelentése szerint senki sem élte túl a balesetet. Mivel az áldozatok túlnyomó többsége francia volt, a francia államügyészség gondatlanságból elkövetett emberölésért vizsgálatot indít Egyiptomban.

Néhány perccel a felszállás után eltűnt a radarokról a Sarm el-Sejk egyiptomi üdülőhelyről a főváros, Kairó felé tartó Boeing 737-es repülőgép fedélzetén 148 emberrel - értesült a BBC News. Az eset után értesítették a mentőalakulatokat, akik megtalálták a Boeing tengerbe zuhant roncsait mintegy 15 kilométerre délre a felszállás helyétől. A lezuhant repülő nem adott semmilyen vészjelzést a szerencsétlenség előtt, az időjárás körülményei optimálisak voltak, azonban az egyiptomi légi közlekedési minisztérium egy illetékese szerint valószínűleg véletlen balesetről van szó, amit műszaki hiba okozott.

A francia államügyészség ugyanakkor kijelentette, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés címén vizsgálatot indít az ügyben. Az egyiptomi hatóságok szerint ugyan műszaki hiba okozta a balesetet, ám Jean-Louis Nadal francia főállamügyész kijelentette, hogy minden eshetőséget számításba kell venni, ezért indít vizsgálatot.

Ugyanakkor a francia igazságügyminisztérium az ügyészségi vizsgálat kapcsán igyekszik megnyugtatni az egyiptomiakat: szó sincs arról, hogy a francia hatóságok előítélettel viseltetnének az egyiptomiak mukája iránt - hangzott el a minisztérium szombat esti sajtótájékoztatóján. A vizsgálat a franciák szerint ugyanakkor jó alapot teremt ahhoz, hogy a két állam hatóságai együttműködjenek a katasztrófa okainak felderítésében. 

Forrás: EPA
A Flash Air egyik Boeingje

A gép utasainak kilétéről némileg ellentmondásos információk láttak napvilágot, annyi azonban biztos, hogy túlnyomó többségük francia állampolgár volt, akik - Kairón keresztül - Párizsba tartottak. A kairói székhelyű Flash Air légitársaság szóvivője szerint a gép utasainak mindegyike francia állampolgár volt, míg a francia közlekedési minisztérium államtitkára, Dominique Bussereau nyilatkozata szerint 127 francia tartózkodott a gépen. Bussereau azt is elmondta, hogy eddig értesülései szerint majdnem 100 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy baleset történt, semmilyen jel nem utal arra, hogy a katasztrófának más oka lett volna.

Az MTI 129 francia és 6 egyiptomi utasról értesült. Az egyiptomi hatóságok szerint a balesetnek egyetlen túlélője sincsen. A szerencsétlenül járt gép az egyiptomi Flash Air magán-légitársaság egy Boeing 737-es repülője volt, amit 1993-ban gyártottak.

Az egyiptomi hadsereg helikoptereket és őrnaszádokat vezényelt mentés feladatával a szerencsétlenség körzetébe, ahol bőröndök és roncsok lebegnek a felszínen.

[origo]