Az Egyesült Államok kijelentette: addig nem oldják fel a Líbiát sújtó gazdasági szankciókat, amíg az ország véglegesen fel nem hagy a tömegpusztító fegyverek fejlesztésével. Ugyanakkor a líbiaiak kilátásban helyezték, hogy nem fizetik ki a Lockerbie-ügyben megítélt kártérítést, amennyiben Amerika májusig nem oldja fel az országukat sújtó gazdasági szankciókat.

Az Egyesült Államok addig nem hajlandó feloldani a Líbiát sújtó szankciókat, amíg az ország meg nem semmisíti tömegpusztító fegyver programját, és fel nem függeszti terroristakapcsolatait. "Líbia cselekedeteire, és eredményeire koncentrálunk" - ismertette az USA álláspontját Adam Ereli, a külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Amerika korábban világossá tette Líbia számára: csak akkor lehet szó a szankciók eltörléséről, és a kétoldalú kapcsolatok javításáról, ha Líbia minden kapcsolatát megszünteti a terroristákkal, és bizonyíthatóan leszereli tömegpusztító fegyver arzenálját. A szóvivő azonban hozzátette, hogy az USA kevés előrelépést lát az ügyben - írja a BBC News.

Ugyanakkor Líbia azzal fenyeget, hogy ha az USA nem oldja fel a szankciókat májusra, nem fizet kártérítést az 1988-ban Lockerbie fölött líbiai terroristák által felrobbantott repülőgép áldozatai után. Sukri Ganim, az ország miniszterelnöke egy TV-interjúben kilátásba helyezte, hogy ha országa fizet is, az áldozatok hozzátartozói addig nem kapják meg a teljes hat millió dolláros összeget, amíg az USA fel nem oldja a szankciókat.

Az ENSZ-el kötött egyezményre utalva Ganim kijelentette, hogy az világosan kimondja: ha Amerika nyolc hónappal a szerződés aláírása után nem oldja fel a szankciókat, Líbia nem köteles fizetni. "Amerikára bízzuk a döntést" - hárította el országa felelősségét a líbiai miniszterelnök Ganim ugyanakkor kifogásolta, hogy Amerika nem értékeli eléggé azt, hogy országa teljes betekintést enged atomprogramjába, és kilátásba helyezte, hogy aláírja az atomsorompó egyezményt.