Líbia jóval közelebb állt az atombomba előállításához, mint azt bárki is gondolta - derül ki vezető brit lapok vasárnapi cikkeiből. A líbiai vezető fia maga mondta el az egyik brit lapnak, hogy hogyan szerezték be a nukleáris fegyverhez szükséges eszközöket. Nyugati szakértők szerint pakisztáni tudósok segítettek Líbiának, amely nemrég ugyanakkor bejelentette, hogy felhagy atomprogramjával.

A The Sunday Times nevű brit lapnak Moamer Kadhafi líbiai vezető fia személyesen fedte fel, hogy országa számos feketepiaci kereskedővel kapcsolatban állt, és ilyen forrásból szerzett be például urániumdúsításhoz szükséges ipari centrifugákat. Bizonyos anyagok Malajziából, illetve más ázsiai országokból érkeztek, egyéb összetevők a dél-afrikai feketepiacról - mondta a vezető brit lapnak a 32 éves Szaif Kadhafi.

Név nélkül idézett arab források szerint egyes elemeket Dubai adott el Líbiának. Ez az első eset, hogy ilyen vád felmerült a kis olajország ellen.

Moamer Kadhafi karácsony előtt - az amerikai és a brit titkosszolgálatokkal folytatott több évi egyezkedés után - jelentette be teljesen váratlanul, hogy Líbia felhagy a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó programmal. Az azóta az országban járt brit és amerikai nukleáris szakértők megdöbbenve nyugtázták, hogy a líbiai atomtudósoknak "teljes dokumentációjuk volt" az atombomba gyártásáról, mégpedig pakisztáni szakértőktől - írta a The Sunday Times.

A lap által idézett nyugati szakértők szerint Tripoli akár 100 millió dollárt is kifizethetett a gyártási leírást kiadó, "saját zsebre dolgozó" pakisztáni tudósoknak a 90-es évek vége óta.

A cikk szerint a nyugati szakemberek által fellelt bizonyítékok ellentmondanak annak, amit Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója mondott. El-Baradei, aki a múlt héten járt Líbiában küldöttség élén, "a dúsító berendezések kipróbálásának szakaszában járó, alacsony szintű, csekély kiterjedésű programnak" nevezte a líbiai nukleáris fejlesztést.

A The Sunday Times és a másik nagy vasárnapi konzervatív brit lap, a The Sunday Telegraph által név nélkül idézett nyugati diplomaták, illetve szakértők szerint azonban Líbiában már tényleges urándúsítási tevékenység folyt. A két lap egyöntetű véleménye szerint a NAÜ és a szakértők véleménykülönbsége abból eredhet, hogy az El-Baradei vezette küldöttség sokkal kevesebb helyszínen járt, mint a brit és az amerikai vizsgálók.

A líbiai vezető fia a The Sunday Timesnak kijelentette, hogy ő közvetített apja, valamint a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok (MI6, CIA) között a fegyverprogram feladásáról folyó tárgyalások idején. Szaif Kadhafi szerint az áttörés akkor történt, amikor apját a két ország titkosszolgálatai biztosították arról, hogy nem törekszenek rendszerváltásra Líbiában.