Svájcból már rég kitiltották a légibalesetben érintett céget

Biztonsági hiányosságok miatt Svájcból már 2002 őszén kitiltották azt az egyiptomi légitársaságot, amelynek egyik repülőgépe szombaton a Vörös-tengerbe zuhant, 148 ember halálát okozva. Mivel az áldozatok többsége francia volt, a a francia államügyészség gondatlanságból elkövetett emberölésért vizsgálatot indít Egyiptomban. A repülőgép roncsainak felkutatásában egy franciák által küldött búvárrobot is részt vesz.

Svájcból már 2002-ben kitiltották azt a légitársaságot, amelynek egyik gépe szombaton lezuhant a Vörös-tenger felett. 2002 októberében a zürichi repülőtéren ugyanis egy rutinellenőrzés során több, a légitársaságot érintő hiányosságot is felfedeztek a svájci hatóságok. A több mint egy évvel ezelőtt hozott döntés lehetőséget adott arra, hogy ha a Flash Airlines igazodik a svájci légi közlekedési normákhoz, feloldják a tiltó rendelkezést. Az egyiptomi társaság azonban azóta sem jelentkezett légtérhasználati engedélyért.

Forrás: EPA

Az egyiptomi Flash Air légitársaság charterjárata röviddel a felszállás után, szombat hajnalban zuhant a Vörös-tengerbe 135 utassal és tizenhárom fős személyzettel a fedélzetén. A balesetet senki sem élte túl. A mentőalakulatok megtalálták a Boeing tengerbe zuhant roncsait mintegy 15 kilométerre délre a felszállás helyétől. A lezuhant repülő nem adott semmilyen vészjelzést a szerencsétlenség előtt, az időjárás körülményei optimálisak voltak, azonban az egyiptomi légi közlekedési minisztérium egy illetékese szerint valószínűleg véletlen balesetről van szó, amit műszaki hiba okozott.

Vasárnap délig hatvan nem azonosítható személy maradványait emelték ki Vörös-tengerből a szombaton lezuhant egyiptomi repülőgépen utazott áldozatok közül - közölte a francia külügyminisztérium politikai államtitkára. A francia és az egyiptomi hatóságok vasárnap megállapodtak abban, hogy francia orvos szakértőkből álló csoport indul Sarm-es-Sejkbe a személyazonosságok megállapításához szükséges DNS-tesztek elvégzésére, mert a tengerből kiemelt áldozatok kiléte a testmaradványokból nem állapítható meg - tette hozzá Renaud Muselier.

A repülőgép roncsainak felkutatásában segítő francia búvárrobot érkezett vasárnap Sarm-es-Sejkbe. A 400 méteres mélységig merülő Breguet Atlantique a szerencsétlenség körzetében kutat majd a tengerfenéken a gép és az áldozatok maradványai után. A roncsok és a fekete doboz helyzetének meghatározásában fog segíteni radarrendszerének köszönhetően a Dzsibutiból érkező Tourville fregatt is, amely hétfőn fut be az egyiptomi fürdőváros kikötőjébe - jelentette az MTI.

A gép utasainak kilétéről némileg ellentmondásos információk láttak napvilágot, annyi azonban biztos, hogy túlnyomó többségük francia állampolgár volt, akik - Kairón keresztül - Párizsba tartottak. A kairói székhelyű Flash Air légitársaság szóvivője szerint a gép utasainak mindegyike francia állampolgár volt, míg a francia közlekedési minisztérium államtitkára, Dominique Bussereau nyilatkozata szerint 127 francia tartózkodott a gépen. Bussereau azt is elmondta, hogy eddig értesülései szerint majdnem 100 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy baleset történt, semmilyen jel nem utal arra, hogy a katasztrófának más oka lett volna.

A francia államügyészség bejelentette, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés címén vizsgálatot indít az ügyben. Az egyiptomi hatóságok szerint ugyan műszaki hiba okozta a balesetet, ám Jean-Louis Nadal francia főállamügyész kijelentette, hogy minden eshetőséget számításba kell venni, ezért indít vizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK