Az USA ujjlenyomatot vesz minden turistától

Az Egyesült Államok ismét szigorította az országba való belépéskor elvégzett biztonsági intézkedéseket. Ezentúl az Amerikába látogatókat lefényképezik, és ujjlenyomatmintát vesznek tőlük. Az amerikai Nemzetvédelmi Minisztériumban az [origo]-nak elmondták, hogy az ellenőrzést minden az Egyesült Államokba utazó külföldin elvégzik. A brazil hatóságok, válaszul az amerikai lépésre, a Sao Pauló-i repülőterén ujjlenyomatmintákat gyűjtenek, és fényképeket készítenek az országba látogató amerikai állampolgárokról.

Az ország határbiztonsági intézkedéseinek újabb szigorítását az illetékesek a terrorizmus elleni harccal magyarázzák. A látogató- és bevándorlójelző technológia (US VISIT) lényege, hogy nyomon kövessék az Egyesült Államok határait átlépő több millió külföldit.

A rendszer egy elektronikus érzékelővel vesz ujjlenyomatmintát az Amerikába látogatótól, amelyet aztán összehasonlít a bűnügyi nyilvántartásban szereplő mintákkal. "Amennyiben az illető ujjlenyomata nem szerepel a nyilvántartásunkban, Isten hozta Amerikában" - mondta az [origo]-nak Bill Strassberger, a Nemzetvédelmi Minisztérium munkatársa.

Az ujjlenyomat-vizsgáló rendszert ezentúl az Egyesült Államok mind a 115 olyan repülőterén alkalmazzák, ahol nemzetközi járatokat fogadnak. A későbbiekben minden egyes határállomást szeretnének felszerelni a műszerrel.

A rendszert előzőleg az atlantai repülőtéren tesztelték. A Nemzetvédelmi Minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak elmondták, hogy az atlantai próba során a rendszer segítségével több olyan személyt sikerült kiszűrniük, aki szerepelt ugyan a bűnügyi nyilvántartásban, de mivel papírjai rendben voltak, normális esetben beengedték volna az USA-ba.

A minisztérium úgy tájékoztatta az [origo]-t, hogy nem tesznek különbséget a határátlépők között: az ujjlenyomat-vizsgálatot mindenkin elvégzik, függetlenül attól, hogy melyik állam polgára és milyen vízummal érkezik az Egyesült Államokba.

A program bírálói szerint az Egyesült Államok határain már így is túlságosan komolyan veszik a biztonsági ellenőrzéseket. Az ujjlenyomat-vizsgálatot ezért csak egy újabb fölösleges biztonsági intézkedésnek tartják, amely fennakadásokat okozhat a határforgalomban. "Hosszú sorok, lesznek, az emberek lekésik a járatokat, egy csomó embert minden ok nélkül tartóztatnak majd föl" - nyilatkozta a CNN-nek Faiz Rehman, a Pakisztáni Amerikaiak Szövetségének vezetője.

Az ujjlenyomat-vizsgálat alól csak annak a huszonhét országnak az állampolgárai mentesülnek, akiknek nem kell vízum az Egyesült Államokba. Ilyenek többek között Ausztrália, Ausztria, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Svájc és Szlovénia állampolgárai. Ők vízummentességet élveznek a 90 napnál rövidebb ideig tartó, üzleti és turista célú látogatásnál. A 90 napot meghaladó illetőleg más célú tartózkodás esetén nekik is vízum kell és át kell esniük az új ellenőrzési rendszeren.

Közel-keleti és latin-amerikai országok szerint az USA eddig is diszkriminálta állampolgáraikat a határátlépéskor végrehajtott biztonsági ellenőrzésekkel. Az ujjlenyomat-ellenőrzés csak egy újabb eszköz a megkülönböztetésre - állítják a tiltakozók. Brazília hivatalosan tiltakozott a program ellen. Válaszul az amerikai lépésre Sao Paulo repülőterén a brazil hatóságok elkezdtek ujjlenyomatmintákat gyűjteni és fényképeket készíteni az országba látogató amerikai állampolgárokról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK