Az SZDSZ az első az EP-kampányban

Vasárnap hivatalosan is elindította európai parlamenti választási kampányát az SZDSZ - a parlamenti pártok közül elsőként. A párt a kampány során hetente kíván felvetni egy-egy kérdést, az általános kérdésektől kezdve az adórendszerre, a centralizált vagy decentralizált politikai rendszerre és az egészségügy működési elvére vonatkozó kérdésekig.

A liberális értékválasztás programja címmel indította útjára európai parlamenti (EP) választási kampányát az SZDSZ vasárnap Budapesten, a Nyugati téren. Demszky Gábor, a párt EP-listájának vezetője és Fodor Gábor, a párt ügyvivője közösen leplezte le a párt plakátját, amelyen ez a kérdés szerepel: "Eljön-e a te országod?"

Demszky Gábor elmondta: 22 hét van még hátra az uniós csatlakozásig, és úgy gondolták, hogy a kampányidőszakban érdemes újra feltenni a demokrácia természetével és működésével kapcsolatos alapvető kérdéseket. Hozzátette: ezekről a kérdésekről Európában mindenütt vitatkoznak a pártok, és különböző válaszokat adnak. A kampány célja Demszky Gábor szerint, hogy a választó "tisztességes, korrekt vitában" dönthesse el, melyik az az altenatíva, amely hozzá közel áll, amelyre voksát kívánja adni.

Az SZDSZ általános kérdésekkel kezdi a kampányt, majd következnek például az adórendszerre, a centralizált vagy decentralizált politikai rendszerre és az egészségügy működési elvére vonatkozó kérdések.

Az uniós csatlakozásig minden hétre jut egy "alapvető demokrácia-kérdés", amit tárgyalni kívánnak - mondta Demszky Gábor, hozzátéve: a rivális pártokat tisztességes, korrekt politikai vitára invitálják. "...ezzel a vitával befolyásolhatjuk többek között az európai uniós alkotmánnyal kapcsolatos vitát, (...) a következő években Magyarországon lefolytatandó államháztartási kérdésekkel kapcsolatos vitát, befolyásolhatjuk az ország, meghatározhatjuk az Európai Unió jövőjét" - közölte a listavezető.

Szent-Iványi István, aki szintén szerepel a párt EP-listáján, arról beszélt, hogy "az európai uniós tagság egy nagy esély és egy nagy lehetőség, de nem önmagában garancia, hogy mennyire lesz sikeres az ország, az nagyon nagy mértékben rajtunk múlik, és nem csak az államon, nem csak a pártokon, hanem mindannyiunkon".

Fodor Gábor, a párt országgyűlési képviselője elmondta: évek óta köztudott a magyarok gondolkodásmódját vizsgálók számára, hogy a társadalom legalább 20 százaléka liberális válaszokat ad például az egyház és állam szétválasztásáról, a kevesebb adó fizetéséről vagy a decentralizáltabb államról szóló kérdésekre, anélkül, hogy tudná: válasza tulajdonképpen a liberális párt által képviselt válasz. Mint mondta, ezért az uniós csatlakozásig hátralévő 22 hetet arra használják fel, hogy elmondják az embereknek: a Szabad Demokraták Szövetsége őket képviseli.

KAPCSOLÓDÓ CIKK