Egy francia vizsgálaton átment a lezuhant repülő

Bár Svájcból már 2002-ben kitiltották, egy tavalyi francia vizsgálaton gond nélkül átment a Flash Air egyiptomi légitársaság Boeingje, amely szombaton 148 emberrel - többségükben francia utasokkal - a fedélzetén a Vörös-tengerbe zuhant. A hatóságok a katasztrófa hátterében műszaki hibát sejtenek, ám egy francia miniszter szerint nem lehet kizárni a terrortámadás lehetőségét sem. Egy eddig ismeretlen muzulmán szervezet vállalta is a merényletet.

A Flash Air egyiptomi légitársaság szombaton lezuhant repülőgépe különösebb nehézség nélkül ment át néhány hónapja egy francia átvizsgáláson. A 148 emberrel a fedélzetén a Vörös-tengerbe zuhant Boeing 737-est - és a légitársaságot - 2002 októberében biztonsági hiányosságok miatt kitiltották Svájcból. Egy évvel később azonban a franciaországi Toulouse-ban elvégzett ellenőrzésnél már nem találtak problémákat a repülőn - közölte hétfőn az Európai Polgári Légiközlekedési Tanácskozás.

A főleg francia utasokat szállító gép az egyiptomi hatóságok szerint műszaki hiba miatt csapódott a tengerbe Sarm el-Sejk közelében. Bár korábban mind az egyiptomi, mind a francia hatóságok közölték, hogy nem terrortámadás történt, a francia közlekedési miniszter hétfőn már azt mondta, nem lehet kizárni ezt a lehetőséget sem, amíg a szerencsétlenség körülményeit nem tisztázzák egyértelműen - írja a BBC News Online.

Az Anszár al-Hakk nevű, eddig ismeretlen muzulmán szervezet nevében egy ismeretlen telefonáló jelentkezett hétfőn a Vörös-tengerbe zuhant egyiptomi chartergép elleni "merénylet" elkövetőjeként.

 

Az ismeretlen telefonáló egy nyugati hírügynökség kairói irodáját hívta fel; arabul beszélt, egyiptominak mondta magát, és azt állította, hogy Kairóban tartózkodik. További állítása szerint az általa említett, eddig ismeretlen szervezet központja Jemenben van. A telefonáló azzal fenyegetőzött, hogy az általa említett muzulmán szervezet hamarosan merényletet hajt végre az Air France francia légitársaság ellen, ha Párizs nem mond le arról, hogy tiltsa a muzulmán fejkendő viselését a francia közintézményekben.

Az egyiptomi Flash Air légitársaság charterjárata röviddel a felszállás után, szombat hajnalban zuhant a Vörös-tengerbe 135 utassal és tizenhárom fős személyzettel a fedélzetén. A balesetet senki sem élte túl. Mivel az áldozatok többsége francia volt, a a francia államügyészség gondatlanságból elkövetett emberölésért vizsgálatot indít Egyiptomban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK