Eredeti a bin Laden-hangfelvétel

A CIA és a brit titkosszolgálat szerint is eredeti az az Oszama bin Laden-hangszalag, amelyet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió játszott le a hét végén. Jack Straw brit külügyminiszter a hangfelvétel kapcsán kijelentette, hogy az al-Kaida terrorhálózat vezetője még mindig életben van. Bin Laden október eleje óta nem hallatott magáról. A szombaton adásba került hangfelvételen az Irakot megszállva tartó szövetségesek elleni harcra szólította fel híveit.

A CIA szakértői szerint Oszama bin Laden beszélt azon a hangfelvételen, amelyet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió sugárzott a hét végén. A CIA egy magát megnevezni nem kívánó szakértője azt közölte, hogy a "technikai elemzés után arra a következtetésre jutottak, hogy a hangfelvételen valószínűleg Oszama bin Laden hangja hallható" - tudósít a Reuters hírügynökség

A hangszalag eredetiségét támasztotta alá Jack Straw brit külügyminiszter is. Straw kijelentette, hogy bár nem áll rendelkezésére megfelelő bizonyíték, de elfogadja, hogy a felvételen Oszama bin Laden hangja volt hallható. "Jelenlegi tudásunk szerint bin Laden még mindig életben van" - nyilatkozta a BBC Newsnak Straw.

A körülbelül negyed órás hangfelvételen a terroristavezér az Irakot megszállva tartó amerikai csapatok elleni harcra szólított fel. Bin Laden szerint az amerikaiakkal egyedül fegyverrel lehet párbeszédet folytatni.

Az, hogy beszédében bin Laden külön megemlékezett Szaddám Huszein elfogásáról, azt bizonyítja, hogy a felvétel nem lehet egy hónapnál régebbi, hiszen a bukott diktátort december 13-án fogták el az amerikaiak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK