Béketárgyalásokat kezd India és Pakisztán

India és Pakisztán újra kezdi a kétoldalú tárgyalásokat. A két dél-ázsiai atomhatalom viszonya az utóbbi években annyira megromlott, hogy majdnem háború tört ki. A két ország viszonyát mindig is feszültté tette a moszlim többségű, de a hindu Indiához tartozó Kasmír tartomány hovatartozásáról folytatott vita. A két ország a februárra tervezett tárgyalásokon minden bizonnyal elsősorban a tartomány további sorsára igyekszik majd megoldást találni. Musarraf pakisztáni elnök szerint a két ország "történelmet csinált", amikor megegyezett a februári tárgyalásokról.

Tárgyalásokról született egyezmény India és Pakisztán között. A hírt a két ország közös nyilatkozatban tudatta, Pakisztán fővárosában, a térség államait tömörítő Dél-Ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség (Saarc) szervezet szokásos éves találkozójának zárónapján.

"Hogy előbbre vigyék a rendezési folyamatot, Pakisztán köztársasági elnöke és India miniszterelnöke megegyezett, hogy 2004 februárjától kétoldalú tárgyalásokat indít" - ismertette a nyilatkozatot Jasvant Sina indiai külügyminiszter. Sina azt is hozzátette, egyelőre kérdéses, hogy pontosan mi kerül majd napirendre a két ország tárgyalásain, mint ahogy azt sem döntötték el, hogy hol kerül majd sor a találkozóra - írja a CNN.

A két dél-ázsiai atomhatalom viszonya elsősorban a Kasmír és Jammu tartomány hovatartozásáról folytatott vita miatt rossz. A moszlim többségű, ám Indiához tartozó területet Pakisztán 1947, a függetlenség kikiáltása óta magának követeli. A vita 2001-ben majdnem háborúhoz vezetett, amikor iszlám szélsőségesek - akiket India állítása szerint Pakisztán támogatott - tizenkét halálos áldozatot követelő támadást intéztek a delhi parlament ellen.

A két ország több mint egymillió katonát állított hadrendbe a határ két oldalán. A háborút az Egyesült Államok vezette nemzetközi tárgyalócsoport tudta csak megakadályozni, amely rávette a két felet, hogy vonja vissza katonáit a térségből.  Az indiai miniszterelnök 2003 áprilisában nagy meglepetést okozott azzal a beszédével, amelyben közeledésre szólított az akkor éppen az egymás elleni háborúra készülő India és Pakisztán között.

Ezt követően a két ország egyre békülékenyebb hangot ütött meg egymással. A nemzetközi közösség komoly eredményként értékelte például, amikor ismét beindult a buszközlekedés a két állam között. 2003 novemberében a két ország a két ország fegyverszüneti megállapodást kötött.

Hétfőn a  Saarc találkozóján Vadzspají indiai kormányfő, és Musarraf pakisztáni elnök egyórás eszmecserét folytatott egymással. A két vezető ekkor egyezett meg a tárgyalások megkezdéséről, azonban ezt csak a konferencia zárónapján, azaz kedden tudatták a világgal, közös közleményükben - tudósít a BBC News.

"Történelmet csináltunk" - jelentette ki az egyezményről Pervez Musaraf pakisztáni államfő. Musarraf ugyanakkor hozzátette, hogy a jövőbeni tárgyalásokról kötött egyezmény önmagában még nem eredmény, csak a folyamat kezdete. Musarraf szerint elsősorban indiai kollégája, Vadzspají miniszterelnök államférfiúi képességeinek köszönhető az eredmény.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK