Az észak-koreai vezetés felajánlotta, hogy befagyasztja atomprogramját, hogy elősegítse az emiatt kialakult válság megoldását. A hivatalos közlemény "merész engedménynek" nevezi a kezdeményezést, amelytől az ügyben folytatott hatoldalú tárgyalások elősegítését remélik.

Forrás: EPA
A jonbjoni atomerőmű műholdas képe

Észak-Korea felajánlotta, hogy felfüggeszti atomfegyver-kísérleteit, -előállítását és civil atomprogramjának befagyasztását, csak hogy dűlőre jusson az Egyesült Államokkal kialakult patthelyzet megoldásában. A hivatalos észak-koreai hírügynökség által megjelentetett közlemény "merész engedmény"-nek nevezi a lépést.

Eközben hamarosan amerikai szakértők egy csoportja látogathat az északi atomprogram fellegvárának számító jongbjoni atomerőműbe. E komplexum újraindítása miatt alakult ki válság, mivel Phenjan ezzel megsértette az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását, amelyben kötelezettséget vállalt nukleáris létesítményeinek zárva tartására.

A válság megoldására hatoldalú tárgyalásokat kezdett egymással az Egyesült Államok, Észak- és Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán, melyek ez idáig nem vezettek eredményre. Első, augusztusi, Pekingben tartott találkozójukon még arról sem tudtak megállapodni, hogy mikor lesz a következő forduló. A tárgyalások a napokban folytatódtak volna, ám több részt vevő állam is jelezte, a megbeszélésekre egyelőre nem kerül sor, mert nincs elmozdulás a legfőbb érintettek álláspontjában.

Kérdés, hogy Washington mit szól majd a koreai felajánláshoz, mivel az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy a kommunista állam visszafordíthatatlan és ellenőrizhető módon kezdje meg fegyverkezési célú atomprogramjának leépítését, s csak ezután tárgyalna.