Franciaországban hét áldozata van a légiós betegségnek

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket a Noroxo cég Lens mellett, Harnes-ban lévő vegyi gyára körül, miután 59 ember megbetegedett - és hét meg is halt - Észak-Franciaországban légiós betegségben, amelynek kórokozója az eddigi megállapítások szerint ebből a vegyi üzemből került ki.

Mint az arrasi prefektúra kedden közölte, a környéken átvizsgálnak minden légkondicionáló berendezést, és bezárnak minden autómosót. Korábban egy autómosó berendezésben észlelték a veszedelmes betegséget okozó baktériumot.
A vegyi gyár decemberi átmeneti bezárása és a hűtőrendszerek fertőtlenítése sem tudta megállítani a főleg idősebb emberekre veszélyes tüdőbetegséget. Vasárnap óta újra szünetel az üzem termelése.

Roselyne Bachelot francia környezetvédelmi miniszter szerint már a járvány kitörése előtt, október-novemberben olyan megnövekedett kórokozó-értékeket mértek, amely az üzem azonnali bezárását indokolta volna. Jelenleg 20 olyan embert ápolnak kórházban, akinél az úgynevezett légiós betegség tünetei jelentkeztek. Négyen közülük válságos állapotban vannak. Eddig az összesen 59 megbetegedés közül 14-nél sikerült kimutatni, hogy a betegség a petrokémiai gyárból származó baktériumokra vezethető vissza.

Mint Cyrille Schott prefektus kedden bejelentette, további 23 községben ellenőrzik a klímaberendezéseket és a szellőztetőrendszereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK